NavMenu

Zašto je dobro jesti čokoladu?

Izvor: Radio 021 Utorak, 11.08.2015. 08:46
Komentari
Podeli
Studija koju je naručio BBC pokazala je kako jedenje čokolade utiče pozitivno na mozak. Donosimo vam nekoliko razloga zašto je čokolada dobra.

1. Čokolada je odlična za srce i cirkulaciju

Nedavno istraživanje pokazalo je da tamna čokolada pomaže da se vrati fleksibilnost arterija i spriječava začepljenje arterija.

2. Smanjuje rizik od moždanog udara

Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da ljubitelji čokolade imaju za čak 17 odsto manji rizik od moždanog udara.

3. Obiluje mineralima

Tamna čokolada sadrži minerale potrebne našem organizmu, a reč je kalijumu, cinku, selenu i gvožđu. Zanimljivo je da 100 grama tamne čokolade, one koja sadrži 70 odsto i više kakaa osigurava čak 67 odsto dnevne potrebe gvožđa.

4. Smanjuje holesterol

Kakao dokazano smanjuje nivo lošeg holesterola i povećava nivo dobrog i na taj način smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

5. Odlična je za kožu

Flavonoidi u čokoladi mogu da zaštitite kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim djelovanjem.

6. Pomaže pri mršavljenju

Iako zvuči čudno naučnik Vil Klauver tvrdi da ako na jeziku rastopite komadić čokolade 20 minuta pre obroka to će otpustiti hormon koji šalje mozgu poruku da je sit i na taj način sprečiti da pojedemo više nego što nam je potrebno.

7. Dobra je za majku i bebu

Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da je konzumacija čokolade dobra i za buduće majke, ali i za bebe. Trudnice koje jedu čokoladu češće se smeju i manje su pod stresom od trudnica koje izbjegavaju čokoladu.


8. Može spriječiti dijabetes

Kakao povećava osjetljivost na insulin pa konzumacija tamne čokolade može da odgodi ili spriječi obolijevanje od dijabetesa.

9. Dobra je za mozak

Flavonoidi će pomoći starijim osobama da lakše pamte, a dosadašnja istraživanja pokazala su da će pomoći i kod bržeg oporavka nakon potresa mozga.

10. Podiže raspoloženje

Čokolada sadrži fenetilamin (PEA) koji inače stvara mozak kada smo zaljubljeni. Fenetilamin "podstiče" mozak da otpušta endorfin, zaslužan za dobro raspoloženje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.