NavMenu

Srpski traktor otišao u istoriju

Izvor: B92 Ponedjeljak, 10.08.2015. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: imt.co.rs)
Srpski traktor otišao je u istoriju. "Industrija motora i traktora" zaustavila je kompletnu proizvodnju, a ovih dana sud će donjeti odluku o stečaju. Sudbinu IMT doživjeće ogromna većina preduzeća u restrukturiranju, poručuju ekonomisti.

Prinuđen da u dvorištu svoje kuće popravlja ono što je pune četiri decenije sklapao u nekada svjetski poznatoj fabrici traktora, Petar Grbić je u radionici saznao da je prije desetak dana preostalih 370 radnika IMT-a prošlo kroz kapiju fabrike s radnom knjižicom u ruci i obećanim otpremninama. Njihov proizvod se i dalje vozi širom stare Jugoslavije, ali vlasnici uzalud okreću dobro poznati broj telefona.

- Ne mogu nikoga da dobiju jer nema nikoga. Samo nekoliko direktora, portira i vatrogasaca. Naši seljaci ne mogu da dobiju rezervni dio, neki savjet i zato sam odlučio da se javljam na moj privatni telefon i nekako pomognem - kaže bivši radnik IMT.

Proizvodnja u IMT zaustavljena je poslije 60 godina. Rekordne godine bile su one s kraja osamdesetih kada se u toj fabrici oko 12.500 zaposlenih proizvodilo i do 45.000 traktora. Činjenica je da se posljednjih godina učinak sveo na svega par stotina, a neke druge brojke su nezaustavljivo rasle.


Rukovodstvo objašnjava da bez zaštite države mora u stečaj, sud donosi odluku ali srpski traktor nema budućnost.

S tom nikakvom budućnosti vjerovatno će morati da se pomiri većina preduzeća u restrukturiranju. Ekonomisti potvrđuju da srpski traktor predstavlja samo početak tog negativnog trenda.

- Biće uspjeh ako se bar 150 od ukupno 500 nekako spasi, dijelovi se možda i iskoriste ali većina katanac u bravu - kaže Milan Ćulibrk urednik NiN-a.

Na primeru IMT najbolje se vidi šta za jedno preduzeće u problemu znači kada država od njega digne ruke. Kakvu je poruku srpski traktor poslao onim firmama koje na zaštitu mogu da računaju do sljedećeg maja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.