NavMenu

Sanska breksva hit na tržištu - Porodica Kobašlić jedini uzgajivač ove mediteranske voćke u USK

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 09.08.2015. 19:21
Komentari
Podeli

Voćar iz Sanskog Mosta Enes Kobašlić ove godine očekuje rekordan urod breskve u svom voćnjaku, koji bi, prema njegovim procjenama, trebalo da iznosi preko pet tona.

Inače, Kobašlić je jedini voćar na području Unsko-sanskog kantona koji se bavi uzgojem ove mediteranske kulture, te je prije nekoliko godina zasadio preko tri stotine stabala breskve.

- Kada sam ih sadio, svi su mi se smijali i govorili da breskva ne može dati rod u ovom podneblju. Bili su u krivu - kroz smijeh kaže Kobašlić.

Dodaje kako je za sadnju breskve iskoristio kamenito zemljište na kojem se nalazi njegov voćnjak, a potom je izgradio i sistem navodnjavanja.

Ističe da je "sanska breskva" izuzetno tražena na ovdašnjem lokalnom tržištu, ali i šire.

Ovaj vrijedni voćar navodi kako je, za razliku od ranijih, ova godina izuzetno rodna, te se nada dobrim prinosima.

- Očekujem urod od preko deset tona nekoliko različitih vrsta jabuka, približnu količinu krušaka, a ove godine je rodila i šljiva - ističe Kobašlić.

Supružnici Enes i Neđla Kobašlić, izbjeglice iz Banja Luke, prije deset godina podigli su na području sela Fajtovci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, najveći voćnjak na ovim prostorima.

Voćnjak je smješten na uzvišenju visokom četiri stotine metara, koje dominira iznad doline rijeke Sane. Kobašlići ističu kako su se voćarstvom počeli baviti iz nužde, te da u ovom poslu vide izvor svoje životne egzistencije.

- Pošto su nam propali neki poslovi, odlučio sam da se bavim onim što od djetinjstva volim, a to je uzgoj voća. Za kupovinu zemljišta i podizanje voćnjaka potrošio sam gotovo cjelokupnu imovinu - kaže Kobašlić.

Dodaje kako je na 27 hektara zemljišta posadio oko 3.200 stabala jabuke, kruške, šljive, trešnje i breskve.

- U potpunosti smo posvećeni ovom poslu i u voćnjaku praktično provodimo 24 sata. Za ovaj posao je potrebno dosta vremena, energije i truda, ali ponajviše ljubavi - ističe ovaj bračni par.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.