Izvor: eKapija | Petak, 07.08.2015.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

IKEA kupila šumu u Rumuniji

IKEA je ovih dana kupila šumu od skoro 14 hektara u Rumuniji, što je prva takva akvizicija te švedske grupacije za proizvodnju namještaja.

Namijenjena je za vlastite potrebe, odnosno proizvodnju namještaja namijenjenog trgovinama u Bukureštu.

- Rumunija postaje prva zemlja u kojoj će IKEA grupa upravljati u šumskim radovima, cilj nam je da budemo primjer kako održivo gospodariti šumama - rekao je Frederik de Jong iz IKEA-e.

Planiraju slične akvizicije u još nekim zemljama u kojima su prisutni, a sve radi odgovorne sječe drva i ponovnog sađenja. Zanimljivo je da je šuma u Rumuniji kupljena od Univerziteta Harvard, za koji je u vezi sa tim zemljištem izbila korupcijska afera.

IKEA je uključena u razne projekte vezane za šumu, sarađuje s spoljnim organizacijama u nekoliko šumarskih projekata kako bi pridonijela razvoju prakse i politike odgovornog šumarstva. Još prije tri godine kao cilj je postavila udvostručenje prodaje na 50 milijardi evra do 2020. godine.

Prema podacima za 2013. godinu, prodaja IKEA-e iznosila je 27,9 milijardi evra i imala je godišnji rast od 3,1 odsto. Najviše se prodaje u Njemačkoj, SAD-u, Francuskoj… Ima 303 robne kuće u 26 zemalja, oko 9500 artikala te 135.000 zaposlenih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.