NavMenu

Penzijski fondovi RS i Crne Gore potpisali protokol o elektronskoj razmjeni podataka

Izvor: Capital Petak, 07.08.2015. 09:00
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Rukovodstva penzijskih fondova Republike Srpske i Crne Gore potpisali su juče u Trebinju protokol o elektronskoj razmjeni podataka koji treba da unaprijedi i poboljša i dosada uspješnu saradnju ovih fondova.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić rekao je da se ovim protokolom olakšava ostvarivanje prava korisnicima koji su dio radnog vijeka proveli u Srpskoj ili u Crnoj Gori.

"Pored ovih unapređenja, očekujemo i određenu finansijsku uštedu u oba fonda s obzirom da su do sada penzioneri koji su pravo ostvarili u jednoj, a borave u drugoj državi, imali obavezu da na kraju svake godine dostave potvrdu o životu na osnovu koje se vrši isplata penzije za cijelu narednu godinu", istakao je Milić.

Prema njegovim riječima, penzijski fondovi do sada nisu mogli da utvrde promjenu statusa u slučaju smrti korisnika, zbog čega se isplata penzije nastavljala do kraja godine.

Milić kaže da se potpisivanjem protokola, uz potpunu bezbjednosnu zaštitu ličnih podataka, omogućava mjesečni uvid u bilo kakvu promjenu statusa korisnika prava.

Fond PIO Republike Srpske na području Crne Gore isplaćuje penzije za 1.553 korisnika, ukupne vrijednosti oko 390.000 KM.

Milić je rekao da se elektronska razmjena podataka obavlja između penzijskih fondova svih država nekadašnje Jugoslavije, osim sa Federalnim zavodom PIO-MIO.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu i Mostaru za ovu elektronsku razmjenu podataka još nisu tehnički osposobljeni, ali intenzivno rade na tome, jer je interes svima da se spriječi bespotreban odliv sredstava iz fondova.


Milić ističe da je Fond PIO Srpske otišao i korak dalje u ovom poslu i da ima namjeru da proširi elektronsku razmjenu podataka sa penzijskim fondom u Austriji i svim državama sa kojima Srpska, odnosno BiH, ima potpisan sporazum o saradnji po pitanju socijalnog osiguranja.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore Dušan Perović rekao je da potpisivanje protokola o elektronskoj razmjeni podataka i o tehničkoj primjeni tog protokola stvara nove uslove za efikasniji, ekonomičniji, brži i racionalniji rad fondova.

- Suštinski, ovim smanjujemo troškove i olakšavamo procese za ostvarivanje prava građana dvije države, a planiramo da ubuduće saradnju proširimo i na elektronsku razmjenu same dokumentacije - najavio je Perović.

Crna Gora ispaćuje na teritoriji Republike Srpske 1.750 penzionera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.