NavMenu

Vlada Federacije BiH prihvatila izvještaj o poslovanju Fondacije za održivi razvoj - ODRAZ u 2006. godini

Izvor: eKapija Subota, 11.08.2007. 11:52
Komentari
Podeli

Federalna vlada je na sjednici održanoj 08. augusta 2007. godine razmatrala i prihvatila Godišnji izvještaj o poslovanju Fondacije za održivi razvoj - ODRAZ u 2006. godini koji je prethodno dostavljen na mišljenje federalnim ministarstvima sa kojima je Fondacija implementirala zajednički više projekata.

Riječ je o vrlo obimnom i sadržajnom dokumentu koji je obuhvatio cjelovit prikaz svih projektnih aktivnosti, uključujući i njihove finansijske izvještaje, zatim pregled svih nalaza supervizijskih misija Svjetske banke i pregled revizija finansijskih izvještaja.

U Izvještaju se ističe da je tokom prošle godine nastavljena implementacija projekata razvoja lokalnih zajednica (CDP) i tehničke pomoći u privatizaciji (PTAC), te u cijelosti realizirane planirane aktivnosti i postignuti zapaženi razultati u projektima razvoja stočarstva i ruralnog finansiranja (IFAD-OPEC) i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa (KHN). Istovremeno, poslovanje sa kreditnim revolving fondovima LDP i LIP praćeno je problemima, uslijed čega nisu ostvareni očekivani rezultati.

Cijeni se da je Fondacija kao institucionalni okvir za implementaciju više razvojnih projekata pokazala svoju punu opravdanost i ostvarila glavne ciljeve zbog kojih je osnovana.

U zaključcima sa sjednice se ukazuje na potrebu regulisanja pravnog položaja i organizacionog strukturiranja ove fondacije, promijenjenih završetkom projekata LDP, LIP II i PTAC i prijenosom upravljanja kreditnim revolving fondovima LDP i LIP sa Fondacije na Investicijsku banku FBiH.

Cijeneći da je neophodno i u ovim uvjetima obezbijediti optimalan institucionalni aranžman za nesmetanu i koordiniranu implementaciju postojećih projekata (CDP, IFAD, KHN, ESRF ,TF i dr), kao i podršku drugim razvojnim programima u Federaciji BiH, u skladu sa programskim ciljevima Vlade FBiH, na sjednici je zaključeno da treba pripremiti i donijeti odluke o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju Fondacije i o imenovanju novog Upravnog odbora Fondacije.

Za sljedeću sjednicu Vlade Fondacija će dopuniti Informaciju o implementaciji projekata, s naglaskom na veći obuhvat općina koje će imati pristup sredstvima po osnovu dodatnog finansiranja projekta CDP.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.