Izvor: eKapija | Srijeda, 05.08.2015.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro zakon o energetskoj efikasnosti u FBiH - Svaki kanton imaće svoj akcioni plan

Federacija BiH uskoro bi trebalo donijeti zakon o energetskoj učinkovitosti. On predviđa da svaki kanton ima svoj plan, a svi planovi biće objedinjeni na entitetskom nivou. Ovo je novitet na našim prostorima. Kantonalna platforma kako su je zamislili zajednički Federalni fond za zaštitu okoliša, UNDP i razvojna agencija Njemačke GIZ predstavljat će stručno radno tijelo predstavnika resornih ministarstava koji će raditi na prijedlogu akcionog plana, prenosi RTV "Slon".

- Odnosno bit će to jedan posrednik, tijelo koje će pomagati i koordinirati rad na usvajanju i donošenju potrebnih dokumenata, a sve u cilju da se smanji utrošak energije i samim tim i zagađenje okoliša - pojašnjava Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK.

A kada je u pitanju energetska učinkovitost i zaštita okoliša, resorno ministarstvo Tuzlanskog kantona svoj fokus je usmjerilo upravo na ove oblasti.

Tu prednjače projekti iz zgradarstva. Riječ je o primjeni mjera energijske učinkovitosti na pojedine objekte, konkretno na školama. Ministarstvo je finansiralo zamjenu prozora, postavljanje fasadne izolacije, krovne, te zamjenu energenta ili uvođenje centralnog grijanja. Do sada je finansirano utopljavanje tri škole na kantonu, a cilj je obezbijediti sredstva za 15 škola, čime bi se smanjio utrošak energije.

To direktno ima uticaja na budžet kantona, tvrdi Mišić, pojašnjavajući da se na taj način troši manje sredstava.

- Samim tim kad se troši manje energije, manje se loži i manje se zagađuje zrak - kaže Mišić.

Prema njegovim riječima problem zagađenja proteže se i na gospodarstvo i industriju, gdje je energijska intenzivnost i do četiri puta veća od prosjeka Evropske unije. Problem je i u prometu. Na našim cestama voze se stari automobili koja imaju veću potrošnju, a samim tim su i veći zagađivači. Ovo su samo neke od oblasti u kojima postoji mogućnost da se smanji utrošak energije, odnosno da se neobnovljiva energija i energenti učinkovitije koriste, bilo da se radi o proizvodnji ili eksploataciji, prenosi RTV "Slon".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.