NavMenu

Kako je u Srbiji patentirana "kafa" od cvekle?

Izvor: eKapija Utorak, 04.08.2015. 11:06
Komentari
Podeli
Nikolaje Kotrla (63), poljoprivrednik iz Vlajkovca, nedaleko od Vršca, u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije registrovao je pod brojem 53804 svoj pronalazak: "Postupak za proizvodnju beskofeinskog napitka od cvekle", i time dosanjao svoj san, piše portal eVršac.

Riječ je o postupku za proizvodnju beskofeinskog napitka, koji pripada grupi surogata kafe. Kaže: "i kafa je i nije kafa, na tradicionalni napitak podsjeća i bojom, i ukusom, i mirisom.

Nikolaje se nada da će njegov patent naći mjesto na velikom tržištu, uprkos tome što, pored svih izuzetnih osobina, ima i jednu manu: prilično je skuplji od prirodnog zrna kafe, i nije namjenjen "širokim narodnim masama".

- Skuplji jeste, ali ima spektar kvalitetnih osobina, koji preuzima od osnovne sirovine – cvekle, koju svako seosko domaćinstvo seje na svom posjedu. Ideja da istražujem mi je pala na pamet, verovali ili ne, u snu, prije pet-šest godina. U međuvremenu sam, međutim, poremetio san, mozgajući, čitajući sijaset stručne i laičke literature, isprobavajući tehnološki postupak na desetine puta..., kako bih došao do formule koja obezbjeđuje kvalitet mom napitku - kaže Nikolaje Kotrla, poljoprivrednik i pronalazač iz Vlajkovca, koji nam tvrdi da u svijetu nema sličnog roizvoda, "mada je izvesna srodnost sa jednim iz Rusije bila na provjeri".

Sagovornik eVršca, inače, nije "običan seljak", jer se decenijama bavi šahom, i nosilac je titule majstorskog kandidata, baš kao i njegovi na tom planu uspješniji unuci, Stefan, tek svršeni profesor geografije, i Sebastijan, student filologije.

Kotrla kaže da je i za prirodnu kafu i za njegov napitak od presudnog značaja postupak pripremanja. Tom dijelu razgovora se pridružuje njegova supruga Ana, i objašava nam da je tiha vatra ključ uspjeha u petominutnom pripremanju svake kafe, pa i ovog napitka. Mada se oslonio na mišljenja autoriteta, tehnologa, nutricionista i nalaza laboratorija, Nikolaje je napravio i svojevrsni test sa pet komšinica. Svaka je dobila po šoljicu njegovog napitka, i trebalo je da odredi koja je prirodna, a koja dobijena od prerađene cvekle. Dvije su nesigurno rekle da je od cvekle, a tri da je od samlevenog zrna kafe. "Poslije toga, kad god dođu, zahtjevaju od Ane da im pripremi isključivo moju kafu." Nikolaje tvrdi da je na brojnim degustacijama, u Srbiji i inostranstvu, rijetko ko pogodio da njegova kafa nije kafa.


- A znate šta je u svemu "šlag na torti"? Pa to što nakon ispijanja, na dnu šoljice ostaje soc boje topljene mliječne čokolade, koji nudi razne figurice za – gledanje u šolju, i uglavnom su to slike koje "nagoveštavaju" lijepe događaje. Pravi domaćinski proizvod. Iz Vlajkovca i okolnih sela, mnogo naših ima u Švajcarskoj, Kanadi, Švedskoj, Americi..., i kada se vraćaju u te zemlje obavezno ponesu i, u skromnim uslovima proizvedenu - moju kafu, čije je pakovanje svojevrsni suvenir, veli Nikolaje, koji je kao intelektualnu svojinu zaštitio i ambalažu – posudicu od bukovog drveta, u koju se pakuje materijal dovoljan za 300 mililitara napitka.

eVršac je pitao domaćina kakvi su mu planovi. Vrti glavom, zagledan u jednu tačku ispred sebe, i kaže da proizvodnju cvekle, u ekološkim uslovima, ne vidi kao mogući problem, niti prepreku može da predstavlja prerada cvekle. Po njemu je obrada tržišta presudna, jer je za to potreban kapital, piše eVršac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.