NavMenu

Cijena nafte zbrisala širom svijeta 160.000 radnih mjesta

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 03.08.2015. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Zbog oštrog pada cijena nafte u proteklih godinu dana naftni giganti, poput američke kompanije "Exxon" i evropskog proizvođača "Royal Dutch Shell", zabilježili su oštar pad prihoda i zarada. Zbog pada cijene nafte u cijeloj industriji izgubljeno je više od 160.000 radnih mjesta.

Profit najveće svjetske naftne kompanije "Exxon mobil" pao je u drugom tromjesečju tekuće godine više od 50%, na 4,2 mlrd USD, usljed oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima.

Pad cijena nafte, kako se navodi, izazvan je prevelikom ponudom u odnosu na slabu tražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalne privrede, prvenstveno Kine, kao najvećeg svjetskog potrošača sirovina. Cijene "crnog zlata" iznosile su u drugom tromjesečju u proseku oko 60 dolara za barel, dok su se u junu prošle godine kretale iznad 115 dolara.

Posljednjih godina naftne kompanije zatvorile su niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta i zbog toga što je prerada nafte, ili "daunstrim" poslovanje, bila manje profitabilna od "apstrima", odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.

Međutim, zbog oštrog pada cijena nafte, sada rafinerije mogu da prerađuju znatno jeftiniju naftu i da ostvaruju veće profite na gorivu, kao što su benzin i dizel.

(Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)
Tako je, na primjer, profit kompanije "Exxon" od "apstrima" u drugom kvartalu potonuo s prošlogodišnjih 7,9 mlrd USD na 2 milijarde, dok je zarada od "daunstrima" porasla.

Još slabije rezultate ostvario je drugi po veličini američki naftni proizvođač, "Chevron", koji je u drugom kvartalu zabilježio 90-procentni pad profita, na godišnjem nivou, sa 5,7 mlrd USD, na 571 milion. Zbog toga je rukovodstvo te kompanije najavilo smanjenje troškova i ukidanje još 1.500 radnih mjesta.

Evropski naftni gigant "Shell", koji je u drugom kvartalu zabilježio pad profita za 35%, na 3,4 mlrd USD, najavio je gašenje 6.500 radnih mjesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova, jer očekuje da će cijene nafte ostati niske.

Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svijetu, "Shell" je najavio smanjenje investicija i dalju prodaju dijela imovine, iako je od početka godine već prodao imovinu vrijednu 4 mlrd USD.

I profit britanske kompanije "British petroleum" (BP) potonuo je sa 3,63 milijarde (u drugom kvartalu 2014) na 1,3 mlrd USD. BP je, od kada je lani cijena nafte počela da pada, pokrenuo restrukturiranje i srezao kapitalne investicije 13 odsto.

Globalno gledajući, u proteklih godinu dana, u naftnoj industriji ukinuto je više od 160.000 radnih mjesta, a kompanije najavljuju i dalje rezove, očekujući da će cijena nafte još neko vrijeme ostati niska, kaže Tobias Rid, izvršni direktor grupe "Swift Worldwide Resources", koja se bavi zapošljavanjem inženjera u naftnom sektoru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.