NavMenu

UPI Banka: Dokapitalizacija u vrijednosti 25 mil KM

Izvor: Fena Srijeda, 08.08.2007. 15:24
Komentari
Podeli

Nova UPI Banka kojoj je prije nekoliko dana pripojena LT Gospodarska banka ima za oko 200 miliona KM veću aktivu od aktiva koje su te dvije banke imale ponaosob na kraju 2006. i veći depozit za gotovo 170 miliona KM. Kapital je ostao isti i iznosi 54,1 milion KM, dok je iznos kredita porastao za 114 miliona KM.

To je saopćio danas (08. 08. 2007.) novinarima u Sarajevu novi direktor UPI Banke Almir Krkalić, govoreći o vlasničkoj strukturi i budućim pravcima djelovanja Uprave te banke koju, uz Krkalića, još čine izvršni direktori Igor Bilandžija, Livio Mannoni i Neven Horvat.

Krkalić je istaknuo kako UPI Banka trenutno ima 42 poslovne jedinice u FBiH i po dvije u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, te da namjerava do kraja 2007. godine, odnosno do kraja oktobra, otvoriti još dvije poslovnice u Sarajevu, te po jednu u Tuzli, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci, Prijedoru i Laktašima i do kraja 2009. imati 55 poslovnih jedinica u BiH.

On je posebno naglasio da je do kraja godine u UPI Banci planirana dokapitalizacija od 25 miliona KM, tako da bi kapital Banke iznosio 80 miliona KM, a, kako je rekao, u prvom kvartalu 2009. planirana je još jedna dokapitalizacija od 20 miliona KM.

"Osim toga, UPI Banka namjerava do kraja godine registrirati svoju vlastitu firmu koja će se baviti nekretninama i koja će raditi na zajedničkim projektima s Bankom, odnosno na finansiranju i prodaji poslovnih i stambenih objekata, a planirano je i preuzimanje većinskog vlasništva u "Centurionu" d.o.o. Sarajevo , kompaniji koja u BiH plasira jednu od najpoznatijih kartica "American Express", rekao je Krkalić.

Prema njegovim navodima, UPI Banka će u 2007. uvesti i internet bankarstvo za stanovništvo, otpočeti procedure za formiranje otvorenih investicionih fondova, ali bi trebalo da dobije i novo ime o kojem će odlučiti njeni vlasnici.

U vlasničkoj strukturi nove UPI Banke Grupa Intesa Sanpaolo vlasnik je 77,17 % redovnih dionica s glasačkim pravima (od toga 58,22 % Intesa Holding International Luxembourg, a 18,95 % Privredna banka Zagreb), dok je preostalih 7,17 % u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj i 15,66 % u vlasništvu manjinskih dioničara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.