NavMenu

Kupovinom domaćih proizvoda do jače ekonomije - I "Amko komerc" u kampanji "Upalimo svjetlo u BiH"

Izvor: eKapija Petak, 31.07.2015. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: amko.ba)
U aprilu je udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" uz podršku 22 bosanskohercegovačke kompanije i saradnje brojnih medija pokrenulo kampanju "Upalimo svjetlo u BiH". Iako u poslovnoj svakodnevnici često konkurenti, domaće kompanije je ujedinila želja da probude svijest naših građana o značaju kupovine domaćih proizvoda i usluga za razvoj društva.

Predsjednik udruženja "Kupujmo domaće" Admir Kapo ističe da je njihova želja da kroz ovu kampanju potaknu građane da razmisle gdje kupuje, da biraju domaći tržni centar i da se tu odluče za domaći proizvod.

- Bez toga možemo pokušavati šta god hoćemo, možemo tražiti milijardu alternativa, ali bez podrške domaćem nema ekonomskog napretka.

U ovaj zajednički projekat Udruženja i kompanija i lanac trgovinskih radnji "Amko komerc" je pružio nesebičnu podršku i aktivno se uključio u realizaciju kampanje. Muamer Aleta, direktor "Amko komerca" smatra da su udruženja i kampanje koja se bave domaćom privredom sigurno jedan od pokretača i dobar vid podrške kada je u pitanju naša privreda, kao i to da su jedan vid osvještavanja i buđenja, jedni od onih koji nam daju realnu sliku i "guraju" nas ka tome da riješimo stvarne probleme bosanskohercegovačke privrede. Dokaz dobrog djelovanja i rada ove kampanje jeste upravo i to što nas podsjeća da se borimo skupa, da smo zajedno jači neizdvajajući pojedinačne interese nego interese svih državljana ove zemlje.

- Za nas kampanja predstavlja prepoznavanje i bolju prodaju domaćih proizvoda te podršku kako domaćim privrednicima tako i građanima ove države. Neophodno je razviti svijest bh građana o važnosti kupovine domaćih proizvoda u domaćim trgovinama, jer na taj način svaki građanin direktrno utiče na državni budžet i dobrobit svih građana. Novac koji je potrošen na domaće proizvode ostaje u državi BiH i dalje kroz obrt i opticaje stimuliše zaposlenje domaće radne snage. Naši domaći proizvođači svakim danom kreiraju više različitih proizvoda, što je ohrabrujuće za našu budućnost, prosperitet naše zemlje. Mi kao 100 % domaći lanac njihov smo siguran partner, svakodnevno radimo na opstojnosti domaćih proizvođača i pružamo im podršku u plasmanu njihovi proizvoda na tržište BiH posredstvom prodajne mreže.

(Foto: Ivana Vuksa)
Trenutno "Amko komerc" raspolaže samo s preliminarnim podacima o uspješnosti kampanje, ali računaju na uspjeh zbog iskustva iz slične kampanje koju je "Amko komerc" organizovao 2012. godine u saradnji sa Udruženjem "Kupujmo domaće" i domaćim proizvođačima, kada je rast prodaje domaćih proizvoda bio preko 30%, te se nadaju da će i ova kampanja imati pozitivne rezultate. Direktor "Amko komerca" navodi kako domaće kompanije imaju niz problema u poslovanju, a na prvom mjestu je neuređena i neusklađena zakonska regulativa iz oblasti trgovine, nedostatak podrške od strane države (veliki nameti poreza doprinosa PDV, akcize itd). Za uspješnu privredu bilo koje zemlje neophodna je podrška državnih organa.


- Danas možemo vidjeti da i najrazvijenije zemlje, direktno utječu i interveniraju na tržištu, daju raznovrsne poticaje svojim privrednicima, dok kod nas iste gotovo da i nema, posebno u proizvodnom sektoru. Osim toga bitno je spomenuti i svijest potrošača da kupuju domaće, koja nažalost još uvijek nije dovoljno razvijena, a nelojalnu konkurenciju domaćim kompanijama prave inostrani brendovi koji su jako dobro pozicionirani na bosanskohercegovačkom tržištu - pojašnjava Aleta.

Mišeljenja je da je ključni faktor za uspjeh bosanskohercegovačke privrede upravo saradnja između domaćih lanca trgovine i domaćih proizvođača, a krajnji cilj je probuditi svijest građana o važnosti kupovine domaćih proizvoda u domaćem lancu prodaje koji je dobro pozicioniran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.