Izvor: RTRS | Utorak, 28.07.2015.| 13:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privredna komora RS želi veći prodor domaćih proizvoda na tržište SAD-a

Privreda Republike Srpske ima potencijala da bude predstavljena na američkom tržištu, posebno kada je riječ o prehrambenom sektoru, izjavio je predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić.

Račić je naveo da su trenutno na tom tržištu sporadično zastupljeni proizvodi iz Srpske, poput ajvara i rakije, ali da to nije ni blizu onim količinama koje Privredna komora želi ostvariti.

Pred početak sastanka privrednika iz Srpske i predstavnika Srpskog instituta u Vašingtonu, Račić je rekao da će pilot projekat obuhvatiti deset domaćih preduzeća za koja će pokušati da nađu način kako da njihovi proizvodi budu predstavljeni na američkom tržištu.

- Ako rezultati budu adekvatni, te aktivnosti ćemo proširiti sa još jednim brojem preduzeća - rekao je Račić.

Predsjednik Srpskog instituta iz Vašingtona Danijela Sremac poručila je da proizvodi iz Srpske imaju šansu da budu konkurentni na velikom tržištu kakvo je američko, koje predstavlja jednu trećinu svjetskog tržišta.

Ona je napomenula da se na republičkom i lokalnom nivou u Srpskoj dešavaju velike promjene kada je riječ o stvaranju boljeg ambijenta za investiranje, a koje bi bilo olakšano i adekvatnom distribucijom domaćih proizvoda na američkom tržištu.

- Kada se dokaže da je proizvod profitabilan, onda se proširi i proizvodnja i investiranje - naglasila je Sremac, te izrazila nadu da će proizvodi iz Srpske već sljedeće godine biti na američkom tržištu.

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović podsjetio je da je Banja Luka posljednjih godina dosta uradila za privlačenje investicija, a kao primjer naveo 20% niže cijene takse za građevinsku dokumentaciju i dozvole, te 20% kod plaćanja naknada ukoliko se plaćaju gotovinom.

On je dodao da Banja Luka ima i druge prednosti poput povoljne poreske politike, znatno nižih cijena komunalnih usluga, kvalitetnog ljudskog resursa i radne snage i druge.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.