Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 27.07.2015.| 12:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodi iz RS uskoro na "Veletržnici Beograd"

(Foto: I.Vukša)
Na "Veletržnici Beograd" bi trebalo da bude otvorena firma čiji bi osnivač bio Grad Bijeljina i preko koje bi se obavljao plasman robe iz Republike Srpske, saopštilo je danas to preduzeće.

Saopšteno je i da u vladama Srbije i Republike Srpske postoji zainteresovanost da se otklone problemi na granici, kako bi se obavljao lakši promet robe i da bi se poljoprivredni proizvodi iz Republike Srpske uskoro mogli naći na Veletržnici u Beogradu.

Inače, u prostorijama "Veletržnice" održan je sastanak o unapređenju prometa i ekonomske saradnje između Srbije i Republike Srpske.

Razmatrane su ideje za realizaciju dogovora o saradnji, unapređenju odnosa i uklanjanju barijera, a dogovoreno je da će "Veletržnica" uspostaviti bolju i intenzivniju saradnju sa tržštem Republike Srpske.

Predstavnicima iz Republike Srpske prezentovan je projekat razvoja nacionalne veletržnice i formiranje mreže regionalnih veletržnica.

Mreži regionalnih veletržnica, osim "Veletržnice Beograd", priključili bi se i veći gradovi u Srbiji, a predloženo je da se priključi i Republika Srpska.

Sastanku su, osim menadžmenta "Veletržnice", prisustvovali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, potpredsednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić, načelnik odeljenja za privredu i poljoprivredu Mile Pejčić i predsednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Mićo Živić.

Direktorka "Veletržnice" Nataša Putnik istakla je da je Srbija veoma značajan partner u robnoj razmeni za Republiku Srpsku, kao i da je velika šansa da se poljoprivredni proizvodi uskoro preko "Veletržnice" nađu i u ostalim zemljama regiona. "Veletržnica Beograd" je, rekla je Putnik, spremna da pomogne koliko je moguće Republici Srpskoj da se dogovor o saradnji uskoro i realizuje.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je značaj udruživanja i zajedničkog rada na unapređenju odnosa, jer se samo tako mogu zadovoljiti potrebe i trećih tržišta.

"Veletržnica Beograd" je najveća institucija za promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiji. Kako je saopšteno, ima najbolju lokaciju u regionu, odličnu povezanost auto-putem sa najvažnijim distributivnim centrima i nalazi se pored međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla".

Prostire se na površini od 18,5 hektara, godišnji promet robe je 120.000 tona, raspolaže sa 870 mjesta za kamionsku prodaju, a skladišni i poslovni prostor zauzima 3.000 kvadrata. Na veletržnici se nalazi carinska ispostava i parking terminal za teretne kamione, a završetak radova na novoj hali za voće i povrće očekuje se do oktobra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.