NavMenu

Gran pri festivala "Kratkofil plus" filmu "Brodolom"

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 27.07.2015. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
U otvorenom bioskopu tvrđave Kastel u Banjoj Luci u subotu uveče na svečanoj ceremoniji zatvaranja devetog međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil plus" dodijeljene su nagrade najboljim filmskim ostvarenjima, a Gran pri je uručen režiserki Morgan Knibe iz Italije za dokumentarni film "Brodolom".

U kategoriji najboljeg eksperimentalnog filma nagrađen je film "Planeta sigma" režisera Momoto Seko iz Francuske, dok je najbolji dokumentarni film ove godine djelo Bernarda Vagnera iz Austrije "Održavanje ravnoteže".

Nagrada za najbolji animirani film odlazi u Rusiju, režiseru Konstantinu Bronzitu za film "Mi ne možemo bez kosmosa". Bh. film "Turist" režisera Ariela Šabana ponio je titulu najboljeg igranog filma, a najbolje filmsko ostvarenje na prostoru regiona je "Umir krvi" režisera Senada Šahmanovića iz Crne Gore.

Specijalna nagrada žirija pripala je finskoj režiserki Sani Liljander za dokumentarno ostvarenje "Radost svakodnevnog života".

Nagrađeni film "Umir krvi" donosi autentičnu priču o krvnoj osveti na tradicionalan crnogorski način, sa poetičnim i optimističnim krajem.

- Bilo je divno iskustvo raditi na ovom filmu i priznanja su dokaz naše iskrene posvećenosti, rada i truda. Nagrada je velika stvar jer je ekipa sačinjena od mladih ljudi - rekao je režiser Šahmanović.

Tročlani žiri u sastavu Nikola Majdak, Karen Vaskez-Guadarama i Mark Stele složili su se da je selekcija prikazanih filmova bila odlična i da nisu imali dilema kad su u pitanju najbolji.

- Prilikom izbora ostvarenja za Gran pri bilo nam je važno nekoliko faktora, a to su da je film zanimljiv na svoj način, da ima jaku priču i da nakon gledanja pomislite: "Vau, šta se dogodilo." "Brodolom" je ispunio sve te kriterijume - rekla je Vaskez-Guadarama.


Direktor festivala Darija Buzaković kaže da brojni inostrani gosti napuštaju Banja Luku i festival u odličnom raspoloženju.

- Smatraju da je Kastel jedno od najljepših i najromantičnijih mjesta za gledanje filmova na otvorenom u cijelom svijetu - kaže Buzaković i dodaje da je u prosjeku svako veče pod vedrim nebom filmska ostvarenja pratilo oko 700 filmofila, te dodala da su, nažalost, dnevne projekcije bile jako loše posjećene, jer naša publika nema izgrađenu festivalsku kulturu.

Kvalitet

Član žirija Nikola Majdak kaže da je ove godine "Kratkofil Plus" svojoj publici ponudio izuzetne filmove.

- Program je bio fantastičan. Nijedan film nije razočarao. Mnogi od tih filmova se pojavljuju na najvećim svjetskim festivalima - rekao je Majdak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.