Izvor: Indikator | Nedjelja, 26.07.2015.| 21:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Bimal" povećao prihode za petinu u prvom polugodištu

(Foto: bimaldd.com)
Veći obim prodaje i povoljnije razlike u cijenama zaslužni su za snažan rast dobiti brčanskog "Bimala" u prvom polugodištu 2015. godine, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.

Jedini proizvođač jestivog ulja u BiH ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 3,45 mil KM neto dobiti, za razliku od 1,5 mil KM u istom periodu prethodne godine.

Kompanija je povećala poslovne prihode za petinu, sa 66,8 na 83,4 mil KM, a što je rezultat povećane prodaje prije svega na stranom tržištu. Kompanija je nedavno izvijestila da je počela izvoz u Kinu, a takođe povećala je izvoz na tursko tržište, gdje je matično društvo otvorilo distribucijsku kompaniju.

Poslovni rashodi ostvareni su u iznosu od 78,5 mil KM za razliku od 64,5 mil KM u istom periodu lani, a što je prvenstveno rezultat povećanih materijalnih troškova.

"Bimal" ima neraspoređenu dobit iz ranijih godina u iznosu od 36,89 mil KM.

Kratkoročne obaveze kompanije iznose 45,8 mil KM (najvećim dijelom odnose se na uzete kredite u zemlji), dok dugoročne obaveze iznose 14,4 mil KM (uglavnom dugoročni krediti).

Kompanija zapošljava 221 radnika, a u većinskom je vlasništvu "Seed Oil Holdings"-a i "STUDEN & CO Holdinga".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.