NavMenu

Besplatan test na hepatitis u Banjoj Luci

Izvor: Glas Srpske Subota, 25.07.2015. 09:48
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)
Medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice - Klinički centar (UBKC) Banja Luka organizuje povodom Svjetskog dana hepatitisa besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje građana.

Svjetski dan hepatitisa, 28. jul, obilježava se kao dio globalne kampanje koju sprovodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) s ciljem podizanja svijesti o virusnim hepatitisima i ukazivanja na važnost otkrivanja i liječenja.

- Besplatno testiranje i savjetovanje građani mogu obaviti u Savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti na Paprikovcu iduće sedmice svim radnim danima od devet do 19 časova - kažu u UBKC-u.

Svjetski dan hepatitisa ove godine se obilježava pod motom "Spriječi hepatitis, djeluj sada: testiraj se, zatraži liječenje". Ljekari ističu da virusni hepatitisi sa oznakama A, B, C, D i E uzrokuju akutne i hronične bolesti jetre i dovode do smrti usljed ciroze ili raka jetre.

- Nedovoljna informisanost o bolesti, rizicima i načinu prenošenja, te o prevenciji hepatitisa B i C ima posljedicu da inficirani često ne znaju da su zaraženi, što stvara mogućnost širenja infekcije - kažu u UBKC-u.

Širom svijeta 400 miliona ljudi živi s hepatitisom B ili C ne znajući da su zaraženi, a 1,4 miliona godišnje umire od njihovih posljedica. SZO sugeriše izradu strategije, odnosno akcionog plana za virusne hepatitise u periodu od 2016. do 2021. godine u svim zemljama kako bi bio smanjen broj oboljelih. Nove evropske smjernice i preporuke već su donijele značajne promjene u liječenju i otvorile vrata novim, uspješnijim terapijama kojima se prvi put mogućnost izlječenja povećava i do 100%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.