NavMenu

Bijeljina pozvala otkupljivače pšenice da povećaju cijenu na 35 feninga

Izvor: Nezavisne novine Subota, 25.07.2015. 09:38
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)
Gradska uprava Bijeljine zatražila je u petak od otkupljivača pšenice da povećaju minimalnu otkupnu cijenu sa sadašnjih 33 na 35 feninga po kilogramu.

- Poljoprivredni proizvođači biće u krajnje teškom položaju ukoliko cijena od 33 feninga, koju je ponudila većina otkupljivača, ostane nepromijenjena - saopšteno je iz Gradske uprave.

U saopštenju se navodi da je Gradska uprava Bijeljine i ranije bila u kontaktu sa otkupljivačima hljebnog žita i u kontinuitetu zahtijevala od njih da povećaju otkupnu cijenu pšenice.

Ova tema razmatrana je u petak na sastanku gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa predstavicima Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, Komisije za poljoprivredu i selo i Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Učesnici sastanka su ocijenili da je glavni krivac za sadašnje stanje Direkcija za robne rezerve koja, kako se navodi u saopštenju, nije ispunila jednu od najvažnijih uloga zbog kojih je osnovana - regulaciju tržišnih kretanja i sprečavanje monopolskog ponašanja.

Ocijenjeno je i da bi bilo mnogo manje problema da su otkupljivači odredili cijenu pšenice prije žetve.

Zajednički zaključak je da u narednom periodu treba održati tematski sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, kao i sa predstavnicima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na ovom sastanku trebalo bi biti analizirano cjelokupno stanje u poljoprivredi, uključujući problem otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda i posljedice suše na poljoprivrednu proizvodnju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.