Izvor: Tanjug | Petak, 24.07.2015.| 09:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Japanski "Nikkei" kupio "Financial Times"

(Foto: Oleksiy Mark/shutterstock.com)
Japanska medijska grupacija "Nikkei", koja je juče kupila ekonomski list "Financial Times" od britanske izdavačke kuće "Pearson", tim potezom želi da se uključi na međunarodno tržište, slijedeći primjer brojnih japanskih kompanija koje pokušavaju da se probiju u inostranstvu u vrijeme stagniranja japanske privrede.

Jučerašnje iznenađujuće saopštenje da je kompanija iz Tokija kupila "Financial Times" za 1,3 mlrd USD dovešće do spajanja vodeće evropske i azijske kuće za emisiju finansijskih vijesti i značajno doprinijeti naporima japanske firme da izađe na globalno tržište, prenosi agencija AP.

- Veoma sam ponosan što ćemo se udružiti sa "Financial Times"-om, jednom od najprestižnijih novinskih kuća u svijetu. Mi dijelimo iste vrijednosti - rekao je predsjednik i izvršni direktor kompanije "Nikkei" Cuneo Kita.

- "Nikkei" je želio da izađe na globalno tržište, ali u tome nije uspijevao. Ako želite da budete globalni igrač, morate imati globalni domet, a jedina opcija za to je da kupite nešto što je već globalno - smatra profesor medija na tokijskom univerzitetu Medžiro Jošikazu Mikami.

"Nikkei" je dominantan na tržištu poslovnih vijesti u Japanu i ima 3,16 miliona pretplatnika, od kojih 430.000 pretplaćenih na onlajn sadržaj. Kompanija takođe sponzoriše berzanski indeks Nikkei 225, pandan američkom industrijskom indeksu Dau Džons. Puno ime kompanije je "Nihon Keizai Shimbun", što znači Japanske ekonomske novine.

Firma je lansirala sajt i nedjeljnik na engleskom krajem 2013. u pokušaju da postane vjesnik poslovnih novosti iz Japana u svijetu, a otvorila je i urednički centar u Bangkoku da bi podstakla svoje prisustvo u jugoistočnoj Aziji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.