NavMenu

Banjaluka dobija inovacioni centar vrijedan 10 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 06.08.2007. 13:17
Komentari
Podeli


Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Nikola Vukmirović rekao je da će do kraja septembra 2007. godine biti završeni finansijski i prostorni proračuni za osnivanje inovacionog centra u okviru kampusa Banjalučkog univerziteta. Vukmirović je pojasnio da je riječ o projektu vrijednom 10 mil EUR koji će finansirati vlade RS i Norveške.

"U inovacionom centru nalaziće se preduzeća koja se bave informatičkom djelatnošću, izradom softvera, pružanjem usluga zasnovanih na informatici, izradom istraživačkih projekata, kao i domaće i norveške projektantske kuće" naglasio je Vukmirović. Prema njegovim riječima, u ovom centru nastajeće i nova, zajednička preduzeća udruživanjem preduzeća sa područja RS i Norveške. "Za sada znamo da će se ovaj centar prostirati na 4.000 kvadratnih metara, te da će imati savremene priključke za brži Internet i sve potrebne uslove za ovakvu vrstu inovacionog centra" istakao je Vukmirović.

Vukmirović je poručio da će inovacioni centar pomagati i većim industrijskim centrima u kojima je privreda posustala i koji rade na svojoj revitalizaciji, pa im trebaju nove informacije i tehnologije. On je dodao da će nastojati da se u ovom centru lociraju i postojeća preduzeća koja se bave visokim tehnologijama, a kojima treba prostor za širenje djelatnosti, te preduzeća koja žele da ostvare saradnju s firmama iz Norveške. Vukmirović je napomenuo da će se inovacioni centar baviti pružanjem informatičkih i intelektualnih usluga višeg nivoa, kao i istraživačkim radom koji je potreban za otvaranje tehnološkog parka.

"Planirana je i izgradnja tehnološkog parka koji će za cilj imati unapređenje izvozne sposobnosti domaćih proizvoda, direktni izvoz usluga i proizvoda, kao i izgradnju proizvodnih pogona koji će koristiti informatičke i druge tehnološke usluge" pojasnio je Vukmirović. Vukmirović je najavio u okviru projekta i otvaranje "biznis gardena", odnosno poslovnih inkubatora koji će se baviti različitim proizvodnim djelatnostima u svim većim, bivšim industrijskim centrima, kao i većim centrima RS – Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Trebinju i Bileći.

Biznis inkubatori omogućiće mladim privrednicima da pod istim krovom započnu sopstveni posao, što podrazumijeva da će imati na raspolaganju prostorije za rad, privrednu infrastrukturu, te savjete i pomoć stručnjaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.