Izvor: eKapija | Srijeda, 22.07.2015.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje izgradnja MHE "Bočac 2" u Mrkonjić Gradu - Posao vrijedan 17 mil KM

(Foto: shuttestock.com )
Direktor preduzeća "Hidroelektarne na Vrbasu" Nedeljko Kesić i direktor preduzeća "Integral inženjering" Slobodan Stanković potpisali su u ponedjeljak (20. jul 2015.) ugovor za izgradnju MHE "Bočac 2" u Mrkonjić Gradu. Vrijednost ugovora je oko 17 mil KM, a početak izgradnje planiran je za kraj jula 2015. godine. Rok za završetak radova je dvije godine, saopšteno je na sajtu opštine Mrkonjić Grad.

Nedeljko Kesić, direktor "HE na Vrbasu" kaže da je inicijativa za gradnju upućena još 2006. godine.

- Inicijativa za gradnju je upućena prije devet godina, ali uslovi i sporovi koji su nastali u tom periodu bili su veoma teški. Međutim, uz pomoć loklne vlasti i razumijevanja sa republičkog nivoa, uspješno su savladane sve prepreke što je rezultiralo gradnju MHE 'Bočac 2' - rekao je Kesić i najvio da od 2017. godine planiraju da krenu u novi projekat izgradnje HE 'Krupa 2018'.

Slobodan Stanković, direktor preduzeća "Integral inženjering" je istakao da se nada da će radovi biti završeni i prije prediđenog roka.

Načelnica Opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić je ukazala na značaj ovakvih i sličnih projekata.

- Preduzeće "HE na Vrbasu" ima značajnu ulogu na lokalnom nivou, kako u budžetu opštine tako i u društvenom životu. Ovakvi projekti rezultiraju povećanjem broja radnika, što me izuzetno raduje - istakla je Aničić, dodajući da traži od izvođača radova da prilikom gradnje angažuje što je veći broj radnika i preduzeća sa područja opštine.

Izgradnju elektrane finansira ZP 'Hidroelektrane na Vrbasu' Mrkonjić Grad, a proizvodiće 41,60 gigavat-čas električne energije. HE će biti maksimalne snage od 8,76 megavta, a projekat je ukupne vrijednosti oko 17 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.