NavMenu

Poslovna zona "Podbrdo" u Mrkonjić Gradu otvorena za investitore

Izvor: Capital Srijeda, 22.07.2015. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: KID_A/shutterstock.com)
Na području Mrkonjić Grada juče je svečano otvorena Poslovna zona i novoizgrađena hladnjača, što će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Poslovna zona u mjestu Podbrdo obezbjediće infrastrukturu za razvoj preduzeća, dok će u hladnjači u mjestu Kotor voćarima biti obezbijeđeno skladištenje do 60 tona voća i dodatna obuka radi uvećanja prinosa.

Opština Mrkonjić Grad obezbijedila je 251.300 KM za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni u Podbrdu, čija je ukupna vrijednost 358.900 KM.

Projekat je realizovan saradnjom opštine i Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), koji je zajednička inicijativa Vlade Švajcarske i UNDP-a u BiH, a čiji je doprinos 49.100 KM. Projekat sa 58.500 KM podržava i "CREDO Krajina", koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a provodi Agencija za razvoj preduzeća Eda.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je prva faza izgradnje poslovne zone završena i da investitori mogu da počnu radove, jer imaju i priključak za vodovod i električnu energiju, kanalizaciju i makadamski put.

- Počeli smo i drugu fazu, koja obuhvata isto što i prva, vodovod, kanalizaciju i slično za druge parcele. Za prvu fazu izdvojili smo oko 350.000 KM, a toliko treba i za drugu i uspjeli smo da u budžetu planiramo ta sredstva. Sedam lokacija je sigurno prodatih i radi se još na zaključivanju ugovora za dvije. Od 18 lokacija devet smo ustupili investitorima, povoljni su uslovi, povoljne su cijene zemljišta, imamo niz pogodnosti - navela je Aničić.

Mladen Bosančić iz "Fabrike peleta" iz Novog Grada kaže da su kupili zemljište na kojem će biti izgrađena fabrika peleta.

- Ovdje smo kupili zemljište zbog okruženja i blizine sirovine. Planiramo pogon od 120 tona peleta na dan u prvoj fazi. Projekat predviđa 45 zaposlenih do kraja iduće godine. Vrijednost investicije je 2,5 mil EUR - naveo je Bosančić.


Izgradnja hladnjače je dio projekta pod nazivom "Od voćara do preduzetnika: podrška skladištenju voća u hladnjačama", čija je ukupna vrijednost 91.900 KM.

Od toga, sredstva iz finansijskog mehanizma za podršku razvojnim projektima iznose 73.500 KM, dok je opština obezbijedila 18.400 KM. Sredstva u okviru finansijskog mehanizma obezbijedila je Vlada Švajcarske posredstvom ILDP-a i Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija.

- Hladnjača će imati funkciju u razvoju poljoprivrede ove opštine i šire regije, i biće stvoreni dobri uslovi za plasman poljoprivrednih proizvoda. Hladnjača će omogućiti da se ostvare povoljniji finansijski efekti i da poljoprivrednici proizvode prodaju kada hoće - rekao je predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Tomislav Todorović rekao je da nema uspješnog malinarstva bez rashladnog sistema.

- Radimo na unapređenju ukupne voćarske proizvodnje na području naše opštine, posebno na unapređenju proizvodnje maline i drugog jagodičastog voća - istakao je Todorović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.