Izvor: Politika | Srijeda, 22.07.2015.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Onlajn donacije za svemirsko odijelo prvog čovjeka na Mjesecu

(Foto: Christos Georghiou/Shutterstock.com)
Za manje od dva dana čak 2.400 darodavaca ponudilo je više od 170.000 USD u akciji prikupljanja novca za restauraciju svemirskog odijela koje je Nil Armstrong nosio tokom misije "Apolo 11" na Mjesecu – jula 1969. Akcija je počela u ponedjeljak na specijalizovanom sajtu za prikupljanje sredstava "Kikstarter" i to je ujedno prvi zajednički projekat ovog sajta i Smithsonian instituta.

Rok je 30 dana i, ukoliko se do tada ne prikupi 500.000 dolara, kolika je naznačena suma, sve propada, a kustosi i restauratori Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja naći će se u problemu da završe restauraciju skafandera.

Plan je, naime, da se u naredne četiri godine, za kada se priprema velika izložba povodom jubileja – pola vijeka od Armstrongovog podviga – prvog ljudskog koraka na Mjesecu, skafander u potpunosti restaurira i učini dostupnim javnosti.

Duže od devet godina odijelo se čuva u specijalnim klimatizovanim prostorijama kako se ne bi nastavilo propadanje. Kako kaže Keti Luis, kustos izložbe, poziv je upućen svim ljudima, a opsežna obnova odijela je neophodna.

– Ono je bilo napravljeno za boravak u kosmosu, a ne da godinama bude muzejski eksponat. Svima koji se odluče da doniraju novac biće omogućena neka vrsta poklona: od postera do mogućnosti da zavire iza kulisa i vide kako rade specijalisti za obnavljanje artefakata do toga da navuku rukavicu koju je kosmonaut nosio tokom nešto duže od dva časa izleta po površini Mjeseca – kaže ona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.