Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 06.08.2007.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo - Formiranje industrijske zone za uspješnije poslovanje

(Foto: b)

Formiranje industrijske zone "Famos" Hrasnica, koje je kao pilot projekat nedavno započela Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), trebalo bi da bude završeno za dvije godine, rekao je Asad Karišik, menadžer projekta formiranja industrijskih zona u SERDA.

On je istakao da je u ovoj industrijskoj zoni potrebno modernizovati infrastrukturu, a cilj je privući nove firme i olakšati poslovanje postojećim preduzećima kako bi bila otvorena nova radna mjesta.

"Počeli smo formiranje industrijskih zona na području sarajevske makroregije. Težište je na Hrasnici, koja je pilot projekat. Kada formiramo ovu zonu, vidjećemo kakva su iskustva, pa onda krenuti u osnivanje drugih. Pokrenute su aktivnosti za zonu "Unis" Vogošća, a planirana je i stara željezara u Ilijašu", kazao je Karišik.

Ističe da je formiran tim za realizaciju projekta industrijske zone u Hrasnici kojeg čine i predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, općine Ilidža i 46 preduzeća koja već posluju u ovoj zoni.

"Trenutno radimo na izradi nacrta ugovora za formiranje menadžmenta industrijske zone. Ona će biti pravni subjekt, i to društvo ograničene odgovornosti. U septembru bi to trebalo biti završeno", dodao je Karišik.

Napomenuo je da je infrastruktura na području industrijske zone u Hrasnici dobrim dijelom devastirana, te je potrebna modernizacija.

"Potrebno je osvjetljenje, gasna infrastruktura, saobraćajnice. Za to trebaju velika sredstva, što je dio planiranja budžeta. Očekujemo da menadžment uradi kvalitetnu analizu. Ova zona trebala bi zaživjeti za dvije godine", kazao je Karišik.

Prema Studiji izvodljivosti s ciljem formiranja industrijskih zona u sarajevskoj makroregiji, koju je za SERDA uradio Ekonomski institut u Sarajevu, na području 32 općine sarajevske makroregije postoji 59 lokacija prepoznatih kao potencijalne industrijske ili poslovne zone.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.