NavMenu

Novi proizvod sarajevske fabrike: Armaturne mreže "Žice" na domaćem i inozemnom tržištu

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 06.08.2007. 09:20
Komentari
Podeli

Sarajevska fabrika "Žica", u većinskom vlasništvu domaće kompanije "Unipromet", pojavila se na tržištu s novim proizvodom, armaturnom mrežom koja će se za početak proizvoditi u kapacitetu od 18.000 tona godišnje. Novi proizvod, prema riječima Zajke Omerovića, koji je u "Žici" zadužen za kontrolu kvaliteta, ispitivan je na Institutu za materijale i konstrukcije iz Sarajeva i Metalurškom institutu "Kemal Kapetanović" iz Zenice.

Po svojstvima, čvrstini, istezljivosti i elastičnosti, zadovoljava stroge kriterije međunarodnih standarda DIN i JUS za ove tražene proizvode. Namjera "Žice" je proširenje kapaciteta kako bi se pridružila grupi najvećih proizvođača na bh. tržištu, ali i u izvozu. Kako ističu iz nekada najveće fabrike ove vrste u regioni, koja se trudi da to ponovo postane, već su prve količine armaturne mreže isporučene za tržište Hrvatske, u Slavoniju i Dalmaciju.

Iz "Žice" upozoravaju da se na tržištu armaturne mreže, nerijetko, pojavljuju proizvodi neistinitog deklariranja karakteristika, koji ne odgovaraju zahtjevno deklariranoj debljini i standardima u pogledu čvrtoće i istezljivosti. Konkretno, u ponudi su mreže debljine osam milimetara i uistinu sadrže sedam. Ili su krte, kao liveno željezo, pa se lome.

Time se u opasnost dovode gradnja i budući korisnici objekata. Upozoravaju kupce da dobro pogledaju da li proizvod zaista odgovara deklaraciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.