Izvor: eKapija | Utorak, 21.07.2015.| 09:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH ima više od 200 turističkih objekata na Jadranu

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Veliki broj stanovnika BIH i ovog ljeta godišnji odmor provodi na Jadranu, ponajviše na onom hrvatskom djelu obale. No, većina njih ne zna niti ima informacije o tome da BiH, odnosno njene kompanije i institucije, posjeduje više od 200 objekata na jadranskoj obali, piše "ABCportal".

Prema službenim informacijama Agencije za privatizaciju u FBiH, Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori posjeduje 294 objekta, od kojih je 70% u Hrvatskoj. Riječ je o elitnim odmaralištima, hotelima, vilama i ostalim nekretninama čija se tržišna vrijednost procjenjuje na blizu milijardu maraka. No, ni dva desetljeća nakon raspada bivše Jugoslavije još nisu riješena goruća pitanja i objekti nisu vraćeni na upravljanje vlasnicima iz BiH.

Iz Agencije za privatizaciju u FBiH procjenjuju da knjigovodstvena vrijednost imovine iznosi oko 700 mil KM, a tržišnu je teško procijeniti, ali je zasigurno i veća.

Primjera radi, u Trogiru je odmaralište nekadašnjeg kombinata "Borac" Travnik. U Gracu BiH ima nekoliko objekata, odmarališta i hotele, ukupne površine od čak 66.000 kvadrata. Hotel "Valter Perić" je imovina "Elektroprivrede BiH", rudnici Zenica, Đurđevik, Kakanj, Miljevina i Breza posjeduju odmaralište "Rudar" te hotel "Đuro Salaj".

To je imovina koju BiH potražuje. Recimo, "Željeznice FBiH" vlasnik su jadranskih odmarališta "Saobraćajci" i "Vila Bosanka" te suvlasnik u odmaralištu "Trgovci". Odmaralište imaju i Fabrika duhana Mostar, "Merkur" Mostar, odmaralište "Agrokomerca" je u Dubrovniku. Imamo i hotele u Podgori, Zadru, na Braču, u Bristu, hotel u Baškoj Vodi je u vlasništvu sarajevske "Hidrogradnje".

U Gracu na moru je sindikalna imovina. Činjenica da je većina nekretnina uz obalu, dodaje im vrijednost.

Rijedak je slučaj poput poznate vile u Trpnju, koja je vraćena u posjed Vlade Federacije BiH. Reprezentativni objekt prije nekoliko godina je i obnovljen, a pojedini Vladini dužnosnici su ljetovali, po određenoj tarifi, u vili. No, nakon što je nametnuta zabrana raspolaganja državnom imovinom do konačnog dogovora, objekt je, navodno prazan, piše "ABCportal".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.