NavMenu

Pored Zemlje prolazi 90 miliona tona platine!?

Izvor: RTRS Utorak, 21.07.2015. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: Christos Georghiou/Shutterstock.com)
"Platinasti asteroid", koji nosi plemenite minerale čija se vrijednost procjenjuje od 300 milijardi do čak 5,4 biliona dolara, uskoro će proletjeti pored Zemlje.

Stručnjaci procjenjuju da ovaj asteroid sadrži do devedeset miliona tona platine i drugih rijetkih i plemenitih materijala.

Asteroid veličine 452 puta 1.011 metara biće udaljen 2,4 miliona kilometara, što je trideset puta bliže Zemlji od bilo koje planete u Sunčevom sistemu.

Naučnici su do zaključka o sastavu asteroida došli uz pomoć spektrometara koji mjere intenzitet svjetlosti koju reflektuje objekat. Prolazak asteroida neće se moći viđeti golim okom, bez obzira na njegovu veličinu. Naučnici se bave načinom na koji bi u budućnosti ovakvi asteroidi bili korišteni kao baza minerala.

Da li će biti moguće napraviti rudarske ekspedicije (robotizovane) koje bi se spustile na asteroide i tamo kopale plementite metale?


"Research group" okuplja entuzijaste koji su zainteresovni da takvi projekti budu ostvareni. Finansijsku podršku daju im Erik Šmit i Leri Pejdž iz "Gugla", kao i britanski milijarder Ričard Brenson.

U četvrtak su predstavili "Arkyd 3 Reflajt", prvo vozilo iz Međunarodne svemirske stanice, kako bi testirali "rudarenje" asteroida.

Ono će u orbiti provesti devedeset dana, tokom kojih će prikupljati podatke i slati ih naučnicima u sjedištu kompanije u Redmondu - navode naučni portali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.