NavMenu

Ugljevički voćari izvezli 200 tona šljive za Rusiju i EU

Izvor: Capital Ponedjeljak, 20.07.2015. 13:23
Komentari
Podeli
Voćari sa područja ugljevičke opštine do sada su na rusko i tržište Evropske unije izvezli oko 200 tona šljive izuzetnog kvaliteta, potvrdio je za poslovni portal "Capital" Darko Milošević, predsjednik Udruženja voćara "Eko voće" iz Tutnjevca kod Ugljevika.

Milošević kaže da je ovogodišnji rod šljive manji i do 50 odsto u odnosu na prosjek kakav se očekivao u podmajevičkim voćnjacima. Tome su najviše kumovale, kako kaže Milošević, prošlogodišnje velike padavine koje su oštetile stabla u mnogim voćnjacima.

- Ove godine šljiva je izvanrednog kvaliteta, jer je bilo dovoljno sunčanih dana, te su voćnjake mimoišle biljne bolesti i štetočine. Šljivu smo otkupljivali po cijeni od 65 do 80 pfeniga, zavisno od otkupljivača na ovom području - kaže Milošević, ističući da je očekivani rod po hektaru trebalo da bude oko 30 tona, ali je sveden na 15 do 18 tona po hektaru.

Milošević kaže da su voćari u prošloj godini za otkupljenu i izvezenu šljivu dobijali devet pfeniga po kilogramu od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na ime podsticaja, te da takav podsticaj očekuju i u ovoj godini. Od opštine Ugljevik, kaže Milošević, već treću godinu voćari nisu dobili podsticaje.

Na području Ugljevika, u opštinskim evidencijama vodi se oko 2.000 hektara pod voćnjacima, ali, Milošević kaže da taj podatak treba uzeti sa rezervom, te da na ovom području ima svega oko 1.000 hektara kvalitetnih voćnjaka od kojih se može očekivati prinos i rod u narednim godinama.

U Semberiji, na području Gornje i Srednje Čađavice, Dragaljevca, Zagona i dijela Suvog Polja u subotu popodne grad je "obrao" i zrelo i zeleno voće u ovdašnjim voćnjacima.


Milan Dakić, predsjednik Udruženja voćara "Zlatni rod" kaže da ovdašnji voćari imaju ogromnu štetu od grada, te da je grad uništio velike zasade voća.

- Na površini od jednog hektara imam vagon zelene jabuke koju je grad obrao. Ona nije za upotrebu, pa čak ni za industrijsku preradu, jer je još zelena - kaže Dakić.

Dakić kaže da se šljiva "čačanska ljepotica", koja je bila spremna za branje, sada može iskoristiti samo za rakiju, dok se "čačanska rodna", koja je još uvijek zelena, a našla se na zemlji, nepupotrebljiva za bilo šta. Na ovom području još uvijek niije počela procjena šteta od subotnjeg grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.