NavMenu

Zagrebačka berza preuzela Ljubljansku, cijena tajna

Izvor: Nezavisne novine Petak, 17.07.2015. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Zagrebačka berza je, nakon ekskluzivnih pregovara koji su počeli u junu ove godine, juče u Beču potpisala ugovor o kupovini stoprocentnog vlasništva nad Ljubljanskom berzom od grupacije CEE Stock Exchange Group - CEESEG, koju predvodi Bečka berza.

Krajem juna Zagrebačka berza (ZSE) je odabrana kao potencijalni preuzimač Ljubljanske berze (LJSE) i ušla je u ekskluzivne pregovore s CEESEG-om, prenosi "Tportal".

Poslije odobrenja regulatornih tijela u obje zemlje i sprovođenja potrebne dokapitalizacije Zagrebačke berze, očekuje se da će transakcija biti realizovana u posljednjem kvartalu ove godine.

Pregovaračke strane su se saglasile da neće objavljivati cijenu preuzimanja, saopštila je Zagrebačka berza.

Bečka i Zagrebačka berza potpisale su i pismo namjere s ciljem ostvarivanja partnerstva u tehnološkom smislu, koje bi Zagrebačkoj berzi omogućilo korišćenje trgovinskog sistema "Xetra Deutsche Borse", za koji je Bečka berza distributer za ovaj dio Evrope.

Kako se navodi, mogućnost prelaska Zagrebačke berze na novi trgovinski sistem razmatraće se u kontekstu prednosti koju ista pruža članovima ZSE, u vezi sa efikasnošću, ekomičnošću, funkcionalnošću i zaštitom ulagača, kao i vrstom finansijskih instrumenata kojima se trguje, i obimom trgovanja.


- Ulagači na hrvatskom i slovenačkom tržištu ova da tržišta često posmatraju kao jedno, a hrvatski ulagači značajno su prisutni u slovenačkim kompanijama - izjavila je predsjednica Uprave Zagrebačke berze, Ivana Gažić.

Očekuje da će preuzimanje Ljubljanske berze od strane Zagrebačke donijeti pozitivne efekte za obje berze i oba tržišta kapitala.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.