NavMenu

Ministarstvo trgovine FBiH će od SIPA-e tražiti pristup izuzetoj dokumentaciji "Šipad eksport – importa" radi izrade početnog bilansa preduzeća

Izvor: Nezavisne novine Petak, 03.08.2007. 11:23
Komentari
Podeli

Ministarstvo trgovine FBiH će od Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) tražiti pristup izuzetoj dokumentaciji o firmi "Šipad eksport – import" Sarajevo, kako bi bila omogućena izrada početnog bilansa preduzeća i započeta privatizacija. Ovo je potvrdio Desnica Radivojević, ministar trgovine FBiH, istakavši da je Agencija za privatizaciju FBiH (APF) zadužena da izabere nezavisnu revizorsku kuću, koja treba utvrditi početni bilans.

"Nakon toga Vlada FBiH može donijeti odluku o metodu privatizacije i APF" kaže Radivojević.

Enes Ganić, direktor Agencije za privatizaciju, rekao je da će agencija moći raspisati oglas za izbor revizorske kuće tek kada bude riješen problem povrata izuzete dokumentacije. "Uradićemo ono za šta smo zaduženi, ali resorno ministarstvo prvo treba od SIPA-e da traži kopije ili originalnu dokumentaciju koja bi bila upotrebljiva za izradu početnog bilansa" dodao je Ganić.

Direktor "Šipad eksport – importa" Alija Dautović istakao je da je Uprava preduzeća uradila što je mogla, te da je sve na Vladi FBiH i APF. Podsjetio je da je postojeći početni bilans napravljen 1999. godine, a korigovan 2003. godine zbog isknjiženja luke u Šibeniku, dok je u međuvremenu dio imovine prodan u maloj privatizaciji. U SIPA-i su ranije kazali da je sva dokumentacija izuzeta po naredbi Tužilaštva BiH, gdje se i nalazi.

Službenici SIPA-e su iz "Šipad eksport – importa", APF, te federalnih ministarstava trgovine i finansija izuzeli dokumentaciju o poslovanju ove firme od 1996. godine. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da postoji opcija da dokumentacija bude dana na uvid, ali odluku o tome donosi tužilac koji vodi predmet "Šipad eksport – importa".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.