Izvor: Dnevni avaz | Petak, 03.08.2007.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Knjiga "Radno zakonodavstvo FBiH" korisna za radnike i poslodavce

U izdanju Saveza samostalnih sindikata BiH i njemačke sindikalne fondacije "Friedrich Ebert" – Ured u Sarajevu, iz štampe je izašla veoma korisna knjiga za radnike i poslodavce "Radno zakonodavstvo FBiH". Radi se o prečišćenim tekstovima Zakona o radu, Zakona o štrajku, Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Tu je, potom, prečišćeni tekst Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o inspekcijama – odredbe koje se odnose na inspekciju rada. Na kraju knjige štampan je aktuelni Opći kolektivni ugovor za teritoriju FBiH. Pojedini od ovih zakona, kako ističe autor ovih izdanja mr. prava Sulejman Hrle, savjetnik u Savezu, doživjeli su i po desetak izmjena i dopuna, tako da bi trebalo pregledati isto toliko "Službenih novina FBiH" da bi se znalo o čemu se radi.

Sve su izmjene i dopune ugrađene u osnovni tekst zakona. U izdanju ove korisne sindikalne aktivnosti, štampan je i Zakon o vijeću zaposlenika u Federaciji, sa komentarima, obrascima i objašnjenjima, te knjiga "Pravi okvir za kolektivno pregovaranje i zaključivanje kolektivnih ugovora".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.