NavMenu

ZZO HNŽ-a: Akcija suzbijanja rada na crno nije imala gotovo nikakav učinak

Izvor: bljesak.info Srijeda, 01.08.2007. 14:22
Komentari
Podeli

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i nakon inspekcijske kontrole suzbijanja sive ekonomije bilježi evidentan pad i nije zadovoljan prijavama na zdravstveno osiguranje. U srpanjskoj akciji sprječavanja rada na crno, koju je provodila Federalna uprava za inspekcijske poslove, Federalni zavod MIO/PIO bilježi oko 40.000 novoprijavljenih osoba, ali to se nimalo nije odrazilo na prijave na obvezno zdravstveno osiguranje.

Zabrinjavajuća je pojava neprijavljivanja na zdravstveno osiguranje poslodavaca koji svoje djelatnike prijavljuju na MIO/PIO, to dovoljno govori kako Porezna uprava dovoljno nekontrolira naplatu doprinosa i OD obrasca.

Praćenjem broja prijavljenih na obvezno zdravstveno osiguranje po mjesecima nije evidentiran porast broja prijavljenih, što je u konačnici i trebao biti rezultat, navodi se u priopćenju ZZO-a.

Zbog toga postoji opravdan strah da bi se u sustavu zdravstva mogli dogoditi neželjeni efekti po akciji. Usporedbom podataka iz Zavoda MIO/PIO o broju prijavljenih u HNŽ-u, koji su počeli s radom od 1. siječnja 2007 godine, lako je zaključiti da od 3.200 prijavljenih, njih 1.220 uopće nije prijavljeno na zdravstveno osiguranje.

Dovoljno govori podatak da je samo u lipnju broj od 178 manje prijavljenih na zdravstveno osiguranje nego na MIO/PIO. Drugim riječima, akcija Federalne uprave za inspekcijske poslove za razliku od uvođenja markice nije imala gotovo nikakav efekt.

Zavod zdravstvenog osiguranje HNŽ-a svoje konstatacije potkrjepljuje činjenicom da koordinatore koji su ispred Zavoda trebali sudjelovati u akciji kontrole rada na crno nije nitko niti jednom kontaktirao od Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Stoga ZZO poziva Federalnu upravu na inspekcijske poslove, ali i sve građane da slučajeve rada na crno i neprijavljivanja na zdravstveno osiguranje prijavljuju tako da se na vrijeme može podnijeti prijava protiv neodgovornih poslodavaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.