Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 13.07.2015.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Borovnica iz Srpca ide na tržište EU

Četiri proizvođača borovnice sa područja srbačke opštine dobila su zeleno svjetlo za uvođenje međunarodnog standarda za izvoz borovnice na tržište Evropske unije.

Zoran Ivanović, Savo Tomić, Milenko Adamović i Stojan Šuščević izvoziće borovnice zahvaljujući sporazumu koji su nedavno potpisali Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Banja Luke, Udruženje "Bio borovnica" i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis" Srbac. Na osnovu tog sporazuma Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj je uplatio 4.000 KM za sertifikaciju, a zajedno sa "Bio borovnicom" je animirao i izabrao proizvođače sa područja opštine Srbac

- Prije tri godine sam zasadio 1.300 žbunova borovnice na površini od pola hektara. Lani sam imao prinos od 350 kilograma, ove godine očekujem tri puta više, a dogodine se nadam prinosu od oko 2,5 tona, što bi isplatilo troškove proizvodnje i omogućilo pristojnu zaradu - rekao je Ivanović.

Koordinator projekta Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Bojan Čikić kaže da je u planu da projekt bude nastavljen podrškom proizvođačima.

- Postoje i druge kulture koje mogu biti obuhvaćene istim standardom, čime se omogućava lakši plasman na evropsko tržište i na tome ćemo raditi u narednom periodu - istakao je Čikić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.