NavMenu

Kraj drame - Grčka ostaje u evrozoni, obezbeđeno restrukturiranje duga

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 13.07.2015. 11:00
Komentari
Podeli

(Foto: Irina Milošević)
Grčka je obezbijedila restrukturiranje duga, srednjoročno finansiranje paketom vrijednim 35 mlrd EUR u dogovoru sa svojim povjeriocima i ostanak Grčke u zoni evra, izjavio je danas u Briselu grčki premijer Alekis Cipras.

On je rekao da dogovor koji je tokom noći postignut tokom samita evrozone Grčkoj može da donese nove investicije, da joj pomogne da se izvuče iz recesije i izbegne kolaps bankarskog sistema, javio je Reuters.

Dogovor je težak, rekao je grčki premijer, ali i dodao da je Grčka uspjela da zaustavi finansijsko "gušenje" i kolaps bankarskog sistema.

- U ovoj teškoj borbi, uspjeli smo da pobjedimo, da restrukturiramo dug - rekao je Cipras.

Lideri devetnaest zemalja koje čine evrozonu su poslije maratonskog samita u Briselu uspjeli da postignu dogovor o novom paketu pomoći za Grčku i ostanku te zemlje u sistemu zajedničke valute.

- Imali smo samo jedan cilj - da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili - rekao je novinarima jutros predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon samita koji je trajao rekordnih sedamnaest sati.

On je kazao da je Grčkoj odobren novi paket pomoći od oko 86 mlrd EUR, ali pod strogim uslovima, koji uključuju paket mjera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srijede.

- Ovo je šansa da se Grčka, uz pomoć evropskih partnera, vrati na put privrednog oporavka i rasta - rekao je Tusk.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, vidno umoran, poručio novinarima da neće biti biti "Greksita", odnosno izbacivanja Grčke iz evrozone.



- Veoma sam zadovoljan - rekao je on i dodao da je jutrošnji dogovor "tipično evropsko kompromisno rješenje".

Predsjednik evrogrupe, holandski ministar finansija Jeren Dajslblom, je istakao da je "problem povjerenja" u namjere grčke vlade da sprovede paket reformi konačno prevaziđen.

On je objasnio da je Grčka pristala na ključni zahtjev povjerilaca da sredstva dobijena privatizacijom prebaci u poseban fond u Luksemburgu kako bi se obezbijedilo da se ona troše na otplatu dugova, a ne na plate i penzije.

Ovo je, uz zahtev da trošenje novca iz paketa pomoći kontroliše Međunarodni monetarni fond, a ne grčka vlada, bio glavni kamen spoticanja sinoćne maratonske sesije. Holandski ministar je objasnio da će sporazum stupiti na snagu krajem sedmice, nakon što ga usvoje parlamenti Grčke i njenih evropskih partnera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.