Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 13.07.2015.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Navodnjavanje spas za usjeve - Ministarstvo poljoprivrede RS sprovodi projekat Svjetske banke vrijedan 20 mil USD

Poljoprivredni usjevi u RS pod udarom sušnog perioda već vape za vodom, a pokrivenost obradivih površina sistemima navodnjavanja te njihova funkcionalnost daleko su iza potreba i mogućnosti.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, od 158.000 hektara bruto površina pogodnih za navodnjavanje, prije 1990. godine pod sistemima je bilo obuhvaćeno oko 7.262 hektara (oko 4,46%).

- Ti sistemi su sada najvećim dijelom devastirani i van funkcije su i zahtijevaju kompletnu rekonstrukciju. Sada je samo oko 1.700 hektara tih sistema u funkciji. Ima mnogo manjih parcela koje se navodnjavaju povremeno mobilnim sistemima tamo gdje se gaji povrće - kazala je Aleksandra Gavrić-Rožić, službenik za odnose sa javnošću resornog ministarstva.

Ministarstvo realizuje projekat Svjetske banke u vrijednosti od 20 mil USD kako bi se značajno povećale površine pod navodnjavanjem.

- Trenutno su u planu sistemi za Ljubinjsko polje, na površini od 230 hektara, Bratunac 488 hektara, Laktaši 100 hektara te izgradnja spojnog kanala koji bi vode iz rijeke Vrbas prevodio u obodni kanal Osorna i obezbijedio vodu za navodnjavanje oko 3.818 hektara - istakla je ona.

Kako navode u Ministarstvu, planirano je povećanje pokrivenosti obradivih površina sistemima navodnjavanja i na drugim područjima.

U Ministarstvu navode da je žetva strnih žita u toku i njima suša ne smeta, za razliku od kukuruza te voća i povrća.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika - stočara RS, ističe da su sistemi za navodnjavanje veoma skupi, a subvencije Ministarstva nedovoljne. On kaže da je za efikasan sistem navodnjavanja usjeva potrebno oko 60.000 KM, pod uslovom da imate izvor vode i odgovarajuću količinu vode.

- Problem je što mnoga poljoprivredna područja nemaju ni pristup vodi za navodnjavanje usjeva. Podzemne vode su nešto zastupljene na području Lijevče polja i Semberije, ali ih ostala područja nemaju. Nisu napravljene zaustavne brane na rijekama i vodotocima, kako bi poljoprivrednici koristili tu vodu za navodnjavanje - istakao je on.

Rade Jovićević, potpredsjednik Udruženja povrtlara RS, naglašava da je poljoprivredno zemljište prilično isušeno.

- Prošle godine su nas pogodile poplave, a sada nam prijeti suša - dodaje on.

Prema njegovim rječima, u proizvodnji povrća najefikasniji sistemi navodnjavanja su pomoću elektropumpi, koje se koriste da pumpaju podzemnu vodu u cijevi za navodnjavanje.

- Na području Bijeljine zasad ima 30 takvih sistema za navodnjavanje sa elektropumpama snage 22,5 kilovata - precizirao je Jovićević, koji ističe da ove godine nema subvencije Ministarstva za priključke za elektropumpe.

Dodaje da je cijena električne pumpe snage 22,5 kilovata oko 2.700 KM.

Prema Pravilniku o podsticajima u poljoprivredi za 2015. godinu, visina podsticajnih sredstva za sisteme navodnjavanja utvrđuje se u iznosu do 40% od visine investiranih sredstava i od 2.000 KM po hektaru.

Sparno do kraja jula

Prema prognozama meteorologa, od danas pa do kraja jula će ponovo biti vrlo toplo i sparno. U narednom periodu predviđa se dalji stres poljoprivrednih kultura prouzrokovan nedostatkom vlage u zemljištu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.