NavMenu

Zahtjevi premašili raspoloživi budžet - Veliko interesovanje za podsticajna sredstva za zapošljavanje ili samozapošljavanje

Izvor: Nezavisne novine Subota, 11.07.2015. 13:37
Komentari
Podeli
Broj poslodavaca i nezaposlenih koji su aplicirali za podsticajna sredstva za zapošljavanje ili samozapošljavanje kroz tri projekta Zavoda za zapošljavanje (ZZ) RS i ove godine premašio je raspoloživa sredstva.

Naime, Upravni odbor Zavoda donio je odluku o odobravanju sredstava za zapošljavanje ukupno 2.776 lica po tri projekta koja realizuje, čime je utrošeno 8,6 mil KM, što je većina sredstava iz projekata zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih u privredi, lica starijih od 45 godina, te djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida.

- Poslodavci su jedino pokazali mali interes za sufinansiranje obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika, po kojem za 300 radnika ukupna sredstva iznose 450.000 KM - istakla je Vedrana Milinković, službenik za odnose s javnošću ZZ RS. Dodala je da su po tom osnovu zahtjeve podnijela dva poslodavca, ali im sredstva nisu odobrena pošto nisu ispunjavali uslove.

Prema podacima ZZ RS, utrošena su sva sredstva za dodjelu subvencije za zapošljavanje kod poslodavaca u privredi od oko 2,27 mil KM, te za samozapošljavanje u privredi od 1,8 mil KM.

Subvencije od po 2.000 KM odobrene su za zapošljavanje 1.135 radnika kod 1.037 poslodavaca, ali većina subvencija odobrena je za zapošljavanje jednog do šest radnika po poslodavcu. Za samo nekoliko poslodavaca iz oblasti proizvodnje obuće i prehrambene industrije odobrene su subvencije za 12 do 14 novih radnika.

"Najveći broj sredstava za samozapošljavanje odobren je za zapošljavanje u oblasti poljoprivrede, proizvodno-uslužnih i uslužnih djelatnosti", istakla je Milinkovićeva. Sa druge strane, nisu dodijeljena sva sredstva za subvencionisanje zapošljavanja lica preko 45 godina u iznosu od oko 1,9 miliona KM, iako su podsticaji po licu od 3.000 KM. Kako navodi Milinkovićeva, odobren je 341 zahtjev za zapošljavanje 491 lica.

Danko Ružičić, član Upravnog odbora ZZ RS, u ime Saveza sindikata ističe da unazad tri godine broj poslodavaca zainteresovanih za podsticaje za zapošljavanje radnika u privredi premašuje broj raspoloživih sredstava, što je pokazatelj da je domaća privreda i dalje u krizi.

- Da je bilo duplo više sredstava, mislim da bi bila podijeljena kroz ovaj projekat - istakao je on. Pokazatelj krize je, kako navodi Ružičić, i što po ovom projektu poslodavci zapošljavaju uglavnom od jednog do šest radnika, a predviđeno je da se podstiče zapošljavanje i do 30 radnika kod jednog poslodavca.

- Privreda se suočava s nelikvidnošću, jer većina firmi ne može da naplati ni ono što proizvede, a veliki broj njih nema mogućnost ni da plasira robu - dodao je on.

Prema njegovim riječima, mnogi poslodavci su i odbijeni jer ne ispunjavaju kriterijume za dodjelu subvencija. Kako navodi, uslov za dodjelu podsticaja je da se radnik zadrži na radnom mjestu do godinu dana, ali, kako dodaje, to smatra jednokratnom mjerom za gašenje požara kod poslodavaca.

- Smatramo da više podsticaja treba izdvojiti za zapošljavanje kod poslodavaca koji dobro posluju i imaju ozbiljne projekte s kojima radnici imaju budućnost - istakao je Ružičić.

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, slaže se s činjenicom da je potrebno dosta više sredstava za podsticaje zapošljavanja kod poslodavaca, jer iznosi subvencija po radniku nisu dovoljni da biste kreirali jedno novo radno mjesto.

- Većina poslodavaca koja se prijavila za subvenciju već ima stvorene uslove za kreiranje jednog novog radnog mjesta ili više njih. Znači, nisu ta sredstva proizvela nova radna mjesta u RS, nego su pomogla da ih bude više - dodao je Trivić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.