Izvor: Capital | Subota, 11.07.2015.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za infrastrukturne projekte 2 mil KM - Opština Prnjavor uzima kredit od 3 mil KM

Prnjavor (Foto: opstinaprnjavor.net )
Odbornici Skupštine opštine Prnjavor usvojili su u petak (10. jula 2015. godine) odluku o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od 3.000.000 KM. U odluci je obrazloženo da su sredstva namijenjena za prevazilaženje problema finansiranja prenesenih obaveza iz ranijeg perioda u iznosu od 1 mil KM.

Za finansiranje kapitalnih projekata predviđenih programom izgradnje, modernizacije i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata u ovoj godini biće utrošeno 2.000.000 KM. Riječ je o izgradnji i rekonstrukciju Ulice Vida Nježića i izgradnji dijela vodosistema za snabdijevanje grada sa izvorišta Povelič.

Sredstva će biti utrošena i za izgradnju postrojenja za podizanje pritiska na distributivnom cjevovodu za snabdijevanje naseljenog mjesta Palačkovci i završetak izgradnje vodosistema za snabdijevanje novog naselja u Potočanima, kao i modernizaciju nekoliko puteva u opštini Prnjavor i završetak aktivnosti na proširenju vrtića "Naša radost".

Načelnik opštine Siniša Gatarić podsjetio je da je opština u proteklih dvije i po godine uspjela da vrati 6.000.000 KM duga iz prethodnog perioda i da su na taj način stvoreni preduslovi da se kreditno zaduži. On je kao dva najznačajnija projekta izdvojio radove u Ulici Vida Nježića i dovođenje viška vode sa izvorišta Povelič u grad. Gatarić je najavio da će biti rješavana i druga infrastrukturna pitanja, kao što je vodosnabdijevanje zapadnog dijela opštine sa izvorišta u Kokorima, te nekoliko putnih pravaca.

Predsjednik Skupštine opštine Borko Lukanović izrazio je zadovoljstvo što će najveći dio ovih sredstava biti uložen u sam grad, navodeći da će određeni broj projekata biti realizovan i u seoskim područjima.

Odbornik SNSD-a Nedeljko Čupeljić smatra da je odluka o kreditnom zaduženju nezakonita jer bi, prije usvajanja, trebalo da prođe određenu proceduru.

- Prvo je trebalo odluku razmatrati u formi nacrta, a potom i pribaviti saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske da li se opština može zadužiti za 3.000.000 KM - kaže Čupeljić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.