NavMenu

Pacijenti stižu iz cijele BiH - UKC Tuzla uradio 100 transplantacija koštane srži

Izvor: eKapija Petak, 10.07.2015. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
U srijedu je u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla urađena stota po redu transplantacija koštane srži od početka primjene ove metode, odnosno od jula 2004. godine. Riječ je o metodi liječenja malignih i nemalignih hematoloških oboljenja, koja se, kada je riječ o našoj zemlji, primjenjuje samo u ovom Kliničkom centru, javlja RTV "Slon".

- Međutim mi trenutno radimo alogene srodne podudarne transplantacije. Znači onaj bolesnik koji ima sreću da u njegovom najužem porodičnom okruženju, znači rođena braća i sestre da su s njim podudarni, njemu se može uraditi transplantacija u našem Kliničkom centru - ističe doc. dr Aida Arnautović Ćustović, šefica Tima za transplantaciju matične ćelije hematopoeze.

Svi oni koji nemaju podudarnog srodnika, dodaje doktorica Ćustović, moraju ići na liječenje van granica naše zemlje, jer u BiH ne postoji nacionalni registar dobrovoljnih darivalaca koštane srži. Ipak, za sve ostale vrste transplantacije, pacijenti se ne moraju izlagati dodatnim troškovima za liječenja u drugim zemljama. Ove godine se, prema očekivanjima menadžmenta, očekuje najveći broj urađenih transplantacija do sada, a pokazatelji su već vidljivi. Naime, do danas 48 pacijenata je bilo podvrgnuto ovoj metodi.

- Dakle u 2013. godini 20, u 2014. godini 17 i u ovoj godini već deset transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. To je jedan rezultat vrijedan pohvale - kaže doc. dr med. sci. Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla.

- Svi znamo da je danas transplantacijski model liječenja najsavremeniji, najskuplji i najzahtjevniji i UKC Tuzla vodio je računa i o edukaciji samog kadra - podsjeća prof. dr Fahrija Skokić, pomoćnica direktora za medicinska pitanja.


U Kliniku za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla dolaze pacijenti iz cijele BiH. Uloga osoblja iz Poliklinike za transfuziologiju u ovom procesu takođe je velika, a kako kažu, proces za one koji su donatori je bezbolan.

- Jučer smo prikupljali matične stanice od sestre koja ih je dala svom bratu i njen komentar je bio: "Da sam znala da je ovako jednostavno, ne bih se ništa plašila - dodaje prim.dr.med.sci. Slavica Divković Mott, načelnica Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

Kontinuitet i broj obavljenih transplantacija koštane srži pokazatelj je spremnosti Tima za provođenje liječenja primjenom autologne i alogene transplantacije matičnim ćelijama hematopoeze, kao sofisticiranog modaliteta liječenja hematoloških oboljenja, javio je RTV "Slon".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.