NavMenu

Aluminij izlio milionitu tonu aluminijskih proizvoda

Izvor: Fena Utorak, 31.07.2007. 13:57
Komentari
Podeli

U ljevaonici mostarskog poduzeća Aluminij danas je (31.07.2007.) izlivena milionita tona aluminijskih proizvoda od ponovnog pokretanja proizvodnje 1997. godine.

"Nakon obnove proizvodnje ljevaonica je najvećim dijelom proizvodila "T-ingote", a danas gotovo 90 posto proizvodnje otpada na visoko kvalitetne proizvode u vidu trupaca i blokova", kazala je tom prigodom voditeljica proizvodnje ljevaonice Ružica Udovičić.

Mostarski aluminij dalje se prerađuje u brojnim domaćim i stranim tvornicama. Tako se u poduzeću Jajce Alloy Wheels proizvode aluminijske felge za talijansko tržište, u poduzećima Presal i Feal aluminijski otvori, a u šibenskom TLM-u folije za pakiranje čokolade.

Udovičić je dodala kako se do kraja tekuće godine planira završetak modernizacije ljevaonice, čime će se steći uvjeti za premašivanje planirane godišnje proizvodnje od 140,000 tona.

Generalni direktor Aluminija Mijo Brajković istaknuo je da spomenutih milion tona aluminija, finansijski gledano, iznosi više od dvije milijarde dolara.

"To je ono što nas čini sretnima. Ne znam što će drugo pomoći Bosni i Hercegovini, ako ne ovakvi pogoni i ovakvi uspjesi. Samo tako možemo opstati", dodao je Brajković.

Generalni direktor osvrnu se i na prodaju Aluminija ponovivši kako cilj nije "prodati skupo, već prodati dobro Aluminij". Brajković je kazao kako bi osnovni kriterija za prodaju trebao biti nastavak ulaganja i daljnji razvitak poduzeća.

Inače, četiri kompanije koje su prošle u drugi krug konkursa za kupovinu Aluminija, završile su proces dubinskog snimanja mostarskog giganta i po Brajkovićevim riječima iznimno su zadovoljni onim što su vidjeli.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda za preuzimanje 88 posto kapitala Aluminija istječe 5. septembra 2007. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.