NavMenu

Giorgio Armani, predsjednik i direktor "Armani Group" - Imati stila znači imati hrabrosti

Izvor: eKapija Subota, 11.07.2015. 14:29
Komentari
Podeli
Giorgio Armani (Foto: facebook.com)Giorgio Armani
Đorđo Armаni , predsjednik i direktor "Armаni Group", kao i stopostotni vlasnik "Giorgio Armani", jedne od vodećih svjetskih modnih i dizаjnerskih kućа, sа 5.000 zаposlenih, 13 fаbrikа i mrežom od 500 ekskluzivnih prodаvnicа u 46 zemаljа širom svijetа. Pod njegovim rukovodstvom, "Giorgio Armani" dаnаs je jedna od nekoliko preostаlih nezаvisnih, privаtnih kompаnijа u ovom sektoru, sа dokаzаnom strаtegijom poslovanja, kojа je pokazala svijetu snаgu i potencijаl brenda "armаni".

- Imati stila znači imati hrabrosti da se naprave sopstveni izbori, da se kaže ne šablonima i pravilima. Pronaći nešto originalno, a ne zaći u kič i nastranost – rekao je Armani u jednom intervjuu.

U tome je i uspio. Izgradio je svoj stil koji je prepoznatljiv u mnoštvu. Njegovi modeli su krajnje jednostavni, ali ne i dosadni. Iz njih izbijaju elegancija i otmenost koji ostavljaju bez daha. Bez sumnje, Đorđo Armani je od svog posla napravio pravu imperiju, a sebe zacrtao kao jednog od genija u istoriji mode.

Od ljekara do dizajnera

Međutim, Armani nije uvjek želio da bude kreator. Prvi san mu je bio da postane ljekar. Dvije godine je pohađao medicinu. Ali, već na trećoj je shvatio da to nije poziv za njega. Njegova majka tvrdi da nije mogao da podnese prizor krvi. Sam on kaže da mu je jednostavno dosadilo toliko da uči. Dokazano nestalan, skoro je izjavio da , kad bi počinjao sve iz početka, izabrao neku treću karijeru: "Vjerovatno bih se upustio u rediteljske vode."

Ideal ljepote holivudskih zvijezda

Đorđo Armani je rođen 11. jula 1934. godine i sa bratom i sestrom je odrastao u industrijskom gradu Pjaćenca u sjevernoj Italiji.

- Bili smo siromašni i život je bio težak. Kino u Milanu je bilo bijeg – mjesto snova – i filmske zvijezde su izgledale tako glamurozno. Zaljubio sam se u ideal ljepote holivudskih zvijezda – rekao je Armani za "Harper's Bazaar".

Prikupljanje iskustva

(Foto: armani.com)
Odbacivši medicinu, načinio je veliki doprinos modi. U svojim ranim dvadesetim godinama zaposlio se u uglednom milanskom butiku "La Rinascente". Radio je kao dekorater izloga. Zatim, pomagao je kupcima da se pronađu u određenom komadu odjeće. Bio je i nabavljač, birao je i testirao novu odjeću za radnju.

Godine 1964, mada nije imao nikakvo modno obrazovanje ili iskustvo, Armani je, zahvaljujući svom talentu i upornosti, uspio da uđe u kuću "Cerruti". Nino Čeruti je tražio asistenta za mušku liniju "hitman". Posao je pripao Armaniju koji je nastavio da za njega dizajnira mušku odjeću narednih osam godina.

Sedamdesetih godina Serđo Galeoti, tehnički crtač za jednu prestižnu firmu u Milanu, nagovorio je Armanija da uđe u posao s njim. Njih dvojica su postali ravnopravni partneri u raznim poduhvatima. Armani je prikupljao iskustvo kod raznih dizajnera: Nino Čeruti, Emanuel Ungaro, Mario Valentino, Ermenđildo Zenja, Ereuno.

Nova etiketa

Armani i Galeoti 1975. godine osnivaju sopstvenu modu - "Giorgio Armani". Godinu dana kasnije, Armani predstavlja svoju prvu kolekciju u prestižnoj Bijeloj sali u Firenci. Igrao se materijalima i oblicima, ali sve u granicama dobrog ukusa. Upravo ta izražena sklonost da koristi materijale u neočekivanim kontekstima i u neobičnim kombinacijama učinila ga je genijem. Odjeća je bila elegantna, fino skrojena, komotna i već na prvi pogled udobna. "Učinio je čak i da engleska vunena odjela budu udobna kao svilene pidžame", pisao je magazin "People".

Pomama za "Armani"-jem u Americi je počela osamdesetih kada su se njegova muška odjela našla u seriji "Poroci Majamija" i filmu "Američki žigolo" sa Ričard Girom. On u ovom filmu glumi otmenog vlasnika ormana punog, po mjeri šivene, "Armani" odjeće. U javnosti se pojavila potražnja za minimalističkim stilom i mnoge holivudske dame postale su predvodnice "Armani" stila na ceremoniji "Oskara".

Filozofija mode i stila Armanija, zajedno sa njegovim preduzetničkim sposobnostima, bila je vodeća za uspjeh "Giorgio Armani"-a. On nadgleda i strateški pravac kompanije i sve aspekte dizajna i kreativnosti. Možda je najpoznatiji po modnoj revoluciji sa svojom jaknom iz osamdesetih. Poslije trideset godina vođenja sopstvenog brenda, danas predsjedava stabilnom kolekcijom, uključujući i njegov potpis za "Giorgio Armani line", "Giorgio Armani Prive", "Armani Collezioni", "Emporio Armani", "AJ Armani Jeans", "A/X Armani Exchange", "Armani Teen", "Armani Junior", "Armani Baby", i "Armani Casa", nudeći širok izbor stilova na tržištu. Danas, asortiman kompanije obuhvata žensku i mušku odjeću, cipele i torbe, satove, naočare, nakit, parfeme, kozmetiku i namještaj.

Visoka moda

(Foto: armani.com)
Godine 2005, Đorđo Armani je predstavio svoju prvu kolekciju visoke mode, "Georgio Armani Prive", kao odgovor na zahtjeve kupaca koji su tražili ekskluzivnu odjeću veoma visokih standarda, ispunjavajući sve kriterijume finog šivenja.

Đorđo Armani, kao ikona popularnosti među elitnim društvom i u modno "pismenom" segmentu tržišta, pratio je slične korake u proširivanju brenda. Danas, Armani brend arhitektura obuhvata jedan korporativni brend i pet pod-brendova, od kojih svaki odgovara različitim grupama klijenata i po različitim cijenama.

Šuškanja

Ne šuškaju samo Armanijeve večernje haljine. Prije nekoliko godina kružila je priča da kreator razmišlja da proda svoju modnu imperiju i to onome ko ponudi najviše para. Međutim, u pitanju su bile samo glasine, potekle od njemačkog ekonomskog časopisa "Handelsblat".

- To je bila jedna moja šala koja je pogrešno protumačena. Nema ništa od prodaje. Ne idem u penziju. Ostajem glavni vitez na čelu svog carstva - rekao je u svoju odbranu Armani.

Filozofija brenda

"Giorgio Armani" modna kuća, kao i mnoge druge modne kuće, izgrađena je prvenstveno na jedinstvenom stilu i identitetu Đorđa Armanija. Brend prima identitet svog osnivača kroz kreirani dizajn.

Iako ovaj aspekat modne industrije pruža modnim kućama snažni smisao za razlikovanje, koji se može prenjeti u materijalne i vizuelne forme, to takođe može biti rizik. Kada su cjelokupni brend i modna kuća izgrađeni na temeljima osnivačeve ličnosti i identiteta, to postaje veliki izazov, da i nakon smrti osnivača brend nastavi da živi, nešto što su mnoge modne kuće realizovale u prošlosti.

Armani, sa svojim prisustvom na različitim tržištima, veoma širokim portfolijom brenda i saradnjom sa različitim grupama kupaca, suočava se sa ogromnim izazovom u izgradnji relevantne i trajne ličnosti. Sa sve većom konkurencijom u modnoj industriji i rastućim portfolijom brenda, izgradnja i negovanje ove ličnosti će se dokazati kao veliki izazov za Armanija u budućnosti.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.