Izvor: Capital | Četvrtak, 09.07.2015.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Microsoft" zbog "Nokie" na gubitku 7,6 mlrd USD

Stvari ne idu u najboljem smjeru kada je "Microsoft"-ov posao sa mobilnim uređajima u pitanju.

Već ranije smo imali vijesti da bivši CEO "Nokia"-e Stiven Elop napušta "Microsoft", uz Džoa Harloa, šefa telefona. Satja Nadela, CEO "Microsoft"-a je već istakao da će morati da se donose teške odluke u sektorima gdje stvari ne funkcionišu dobro, a sve je kulminiralo jučerašnjim vijestima.

"Microsoft" je na gubitku od 7,6 mlrd USD od kupovine "Nokia"-inog odjeljenja sa telefonima, a najavljeno je i otpuštanje 7800 radnika, koji su zaposleni u ovom sektoru kompanije iz Redmonda. U mejll poruci, koju je Nadela poslao zaposlenima u kompaniji, navodi se da "se fokus pomjera sa strategije proizvodnje samostalnih telefona na strategiju kreiranja i rasta vibrantnog Windows ekosistema, uključujući first-party porodicu uređaja".

Ovo praktično znači da će se "Microsoft" fokusirati na efektniji portfolio telefona. Ovo može da znači da će veliki broj "Lumia" uređaja prestati da se proizvodi, te da će se "Microsoft" fokusirati na samo nekoliko uređaja. Moglo bi biti mnogo manje "Lumia" telefona iz donjeg i srednjeg segmenta nego što je to bio slučaj ranije.

Nadela je istakao da je "Microsoft" i dalje posvećen uređajima kao što su smartfoni, ali ovaj potez bi mogao značiti da će kompanija početi više pažnje da poklanja kvalitetu umjesto kvantitetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.