NavMenu

Na dionici Prnjavor-Doboj završeno 70% radova

Izvor: RTRS Srijeda, 08.07.2015. 11:04
Komentari
Podeli
Više od 70% predviđenih radova na izgradnji prve dionice autoputa Banja Luka-Doboj, od Prnjavora do Doboja, dužine 36,6 kilometara, završeno je, rečeno je iz "Autoputeva Republike Srpske".

Radi se punim intenzitetom i najveći i najznačajniji objekat na ovoj dionici, most preko rijeke Bosne u mjestu Kladari, kod Doboja, najvećim dijelom je završen, kao i kompleks Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja u Јohovcu.

U ovom preduzeću ističu da su i ostali objekti na trasi - mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti, takođe, u završnoj fazi.

Osim toga, izvode se radovi na završnom sloju nasipa, kolovoznoj odvodnji, sanaciji kosina, lokalnim i pristupnim putevima, a do danas je asfaltirano više od 10 kilometara trase u oba pravca.

Intenzivni radovi su i na izgradnji tunela Slatinci, kao i potpornog zida u dubokom usjeku u neposrednoj blizini tunela. Ovi radovi su zbog prošlogodišnjih obilnih padavina bili odgođeni na duži period.

U "Autoputevima RS" kažu da su katastrofalne prošlogodišnje poplave i nepovoljni vremenski uslovi za izvođenje građevinskih radova tokom cijele prošle građevinske sezone dijelom usporili planiranu dinamiku, ali da svi učesnici čine velike napore da se nadoknadi propušteno.

Radovi na prvoj dionici ovog autoputa od Prnjavora do Doboja, koju projektuje i gradi konzorcijum "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje, a koji se finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 180 mil EUR, počeli su u novembru 2012. godine.

Planiranom dinamikom odvijaju se i radovi na drugoj dionici autoputa od Banja Luke do Prnjavora, dužine 35,3 kilometra koju, takođe, projektuje i gradi "Integral inženjering" i "Granit", a finansiraju se iz kredita EIB u iznosu od 160 mil EUR. Ovi radovi su počeli u septembru 2014. godine.


Do završetka glavnog projekta na ovoj dionici, izvođač vrši pripremne radove, te dio zemljanih i drugih radova, koji se mogu izvoditi na osnovu odobrenog idejnog projekta i izdate građevinske dozvole. Ovi radovi obuhvataju obilježavanje i čišćenje terena, rušenje objekata na trasi, te iskop humusa, široki iskop sa obradom podtla i izrada prvog sloja nasipa radi zaštite izvedenog podtla i slično. Izvođač radi i na iskopu drenažnih kanala, uređenju manjih vodotoka u smislu privremenog skretanja od trase autoputa, izmještanja instalacija, te vrši nabavku i deponovanje materijala za izradu nasipa.

Prema informacijama iz "Autoputeva RS" počeli su i pripremni radovi na izgradnji mosta na Vrbasu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.