NavMenu

Sve što bi menadžer od stila trebalo da zna o kravati

Izvor: eKapija Srijeda, 08.07.2015. 09:11
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Ukoliko ste i vi vjeran pratitelj serije "Suits", onda ste sigurno već upoznati s likom i dijelom Harvija i Majka, dva odvjetnička genija koja grade uspješnu odvjetničku karijeru i donose mnoštvo slave uredu Pearson/Specter/Litt.

Jedna od prvih lekcija koju je Harvi dao Majku bila je da si kupi odijelo, više njih. Svjestan važnosti prvog dojma, htio se pobrinuti da pogrešno svezana kravata ili neznanje oko odabira odgovarajuće veličine odijela ne predstave Majka kao šeprtlju ili neznalicu.

Jedna od bitnih karakteristika vašeg poslovnog izgleda je i kravata. I dok je dugo vremena kravata bila izrađivana od svile, vremenom su se i one, uz pomoć kreativnih dizajnera, počele izrađivati i od vune, pamuka i kašmira, čak i kože. Kako se razvijala moda za muškarce, postalo je jasno da više ne vrijedi pravilo nošenja isključivo crno bijelih kombinacija na posao. Plavo odijelo će izgledati sjajno uz kravatu sa sitnim crnim točkicama ili kravatom u crvenoj boji. Uvijek možete klasičnim notama odijela dati moderan prizvuk odabirom suptilnih uzoraka na kravati.

Kada nositi usku kravatu, a kada široku kravatu?

Vjerujemo da ste dosada primijetili da se uska kravata ne slaže sa svakom košuljom. Prilikom nošenja uske kravate, važno je da birate odijelo uskih revera i košulju uskog ovratnika, kako bi se komadi balansirali međusobno. Ukoliko nosite odijelo širih revera i usku kravatu, izgledat ćete nezgrapno, kao da ste slučajno zalutali u tuđi ormar i uzeli neodgovarajući sako. Uvijek možete svoju usku kravatu nositi uz oxford košulje (košulje napravljene od posebno čvrste tkanine čije je tkanje čini odličnim kandidatom za stroge poslovne kombinacije) i oksfordice, dok se šire kravate obično nose uz tradicionalno odijelo, trodijelna odijela ili odijela čiji sako ima šire revere i nisu slim fit.


S druge strane, uske kravate šalju puno opušteniju sliku, moderniju, zbog čega se često nosi u kreativnim poduzećima, dok se u tradicionalnom korporativnom okruženju preporučuju široke kravate.

Koju boju kravate birati za poslovne sastanke?

Džon Vong iz jedne uspješne modne kuće je na ovo pitanje odgovorio s par pitanja: "Trebali biste pogledati svoje kolege i vidjeti koje boje, uzorke i materijale oni najčešće biraju? Pokazuju li njihove kravate da su oni vjerni klasici ili su šarene ili netipične? To će vam dati odgovor na pitanje kakve biste vi kravate trebali nositi na posao."

- Prva stvar koju ljudi primijete na muškarcima jeste kravata – zato trebate pripaziti koliko želite odskakati ili se uklopiti u poslovnu sredinu i pronađite boju i uzorak koji će vam pomoći u ostvarivanju tog cilja. - dodao je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.