Izvor: seebiz.eu | Utorak, 07.07.2015.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"ProSieben" i "Axel Springer" razgovaraju o spajanju

Njemačka televizijska mreža "ProSieben" i izdavač "Axel Springer" istražuju mogućnost spajanja, izvestile su agencije pozivajući se na informacije insajdera.

Ukoliko se spajenje realizuje, nastala bi kompanija s tržišnom kapitalizacijom od 14,4 mlrd EUR, a do temelja bi bio izmjenjen medijski sektor u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Razgovori još nisu u poodmakloj fazi, a potencijalna transakcija će morati da preskoči brojne prepreke, uključujući i odobrenje antimonopolskih tijela.

Spajanjem, dvije medijske grupe mogle bi se bolje suočiti s konkurencijom novih internetskih kompanija. Međutim, bankari i advokati brinu zbog kartelne istrage, jer bi to bilo udruživanje najvećeg evropskog izdavača novina s vodećom privatnom televizijom. Za dobijanje dozvole, "Springer" i "ProSieben" će možda morati prodati neke dijelove društava.

"ProSieben" je porastao u posljednjih deset godina, a sada ima tržišnu kapitalizaciju od 9,7 mlrd EUR. "Axel Springer" posjeduje vrijednost u dionicama od 4,7 mlrd EUR.

"Axel Springer" je izdavač nekih od najčitanijih novina, a u televizijski biznis ušao je kupovinom kanala vesti N24. Obje kompanije ulažu značajan novac u razvoj alternativnih izvora prihoda. Na primjer, "ProSieben" je stekao u junu 80% udjela u potrošačkom portalu "Verivox" za 170 mil EUR.

Tagovi:
ProSieben
Axel Springer
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.