NavMenu

Stečaj firme "Unis - Tools" prolongiran za septembar - Vlada FBiH traži rješenje

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 06.07.2015. 15:51
Komentari
Podeli
Stečaj firme "Unis - Tools" prolongiran je za septembar ove godine, a dugovanja prema radnicima su višemilionska.

Ova firma, nekada alatnica jugoslovenskog giganta "Unis - Pretisa", već godinama propada, radnici su bez plata, ne uplaćuje im se penziono ni zdravstveno osiguranje, a u štrajku su već šest mjeseci, a pred Vladom FBiH traže svoja prava već mjesec dana. Vlada FBiH na posljednjoj sjednici donijela je odluku da bude imenovan novi nadzorni odbor u ovoj firmi, te da se pokuša pronači naćin da se pomogne radnicima, jer je "Unis - Tools" svrstan među firme koje imaju poteškoća u poslovanju.

Međutim, predsjednik Štrajkačkog odbora Dževad Bešlija ističe da su se ponovo pojavili problemi, te da sad Porezna uprava FBiH, zbog dugovanja od 2,4 mil KM, želi uzeti novac kojim je trebalo pokriti dugovanja za penziono i uvezati staž radnicima.

- Naime, dobili smo odobrenje za prodaju zemljišta firme, i od tog novca trebalo je da bude izmiren dug od 724.000 KM, koliko dugujemo Penziono-invalidskom fondu. Sad taj novac hoće da uzme Porezna. Ne znam kako će se to završiti, izgleda da će radnici opet biti izigrani - rekao je Bešlija.

Tvrdi da su nagomilane milionske gubitke napravila tri direktora; Hajrudin Škulj, Jakub Kubur i Zijad Tvrtković, te da su se sklonili, a sad, kako ističe Bešlija, firma ide u stečaj i radnici ostaju na ulici bez novca i sa neuvezanim stažom.

- U firmi je zaposleno 47 radnika, a zadnju platu januarsku smo dobili u martu, a duguju nam mnogo iz prethodnih godina, za te plate smo ih tužili, i svaki radnik ima da naplati između 15.000 i 20.000 KM - kaže Bešlija, te tvrdi da premijer Fadil Novalić i njegov savjetnik Suvad Osmanagić po svaku cijenu žele stečaj firme.

Kaže da imovina "Unis - Toolsa" ima veliku vrijednost, te da se i oko toga "koplja" lome u Vladi FBiH, koja je 100% vlasnik ovog preduzeća.

Iz Vlade, pak, tvrde da pokušavaju pronaći rješenje kako da spase firmu i izbjegnu dalje gubitke. Bešlija, pak, tvrdi da su zadovoljni što je Sud odgodio stečajni postupak do 1. septembra ove godine, te da radnici i Sindikat imaju dovoljno vremena da dokažu kako je to nezakonito.


U sve ovo uključio se od početka i Sindikat metalaca BiH, koji je pregovarao s Vladom FBiH.

Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca BiH, smatra da Vlada mora promijeniti odluku o stečaju.

- Tražio sam da se sva sredstva prebace na PIO kako bi bio uvezan staž radnicima. Vidjećemo šta će se desiti - kazao je Melez.

Radnici "Unis - Toolsa" već su skoro tri godine u štrajku, koji su povremeno zaleđivali. No, proizvodnja je prije devet mjeseci potpuno stala i ne nazire se rješenje problema i ponovno pokretanje proizvodnje i da li će do toga uopšte i doći.

Radnici tvrde da im već više od sedam godina nije uvezan staž, a u zadnje dvije godine su na minimalcu koji nije redovan.

Fadil Novalić, aktualni premijer FBiH, bio je u ekspertnom timu koji je trebalo da pomogne revitalizaciju ovog preduzeća, ali kako stvari stoje, ni to nije pomoglo, a ostaje da se vidi da li će Novalić sada sa premijerske funkcije moći učiniti nešto konkretnije kako bi, barem djelomično, bili riješeni problemi radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.