NavMenu

Slovenački poduzetnici sele proizvodnju u zemlje s jeftinijom radnom snagom

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 06.07.2015. 09:38
Komentari
Podeli
Sve više slovenačkih poduzetnika odlučuje se na seobu proizvodnih pogona u zemlje s jeftinijom radnom snagom, a najnoviji je slučaj jednog od najimućnijih Slovenaca Igora Laha koji želi pokrenuti proizvodnju stakla u Indiji, gdje su troškovi rada sedam puta manji nego u Sloveniji, piše ljubljanski "Dnevnik".

- Indija je veliko tržište sa zakonima koji su vrlo naklonjeni stranim investitorima, dok je Slovenija za masovnu proizvodnju preskupa - kazao je za list direktor "Steklarne Hrastnik" Andrej Božič koji je zajedno s vlasnikom te fabrike Igorom Lahom nedavno boravio u Indiji.

Svoju staklanu u Sloveniji, jedan od najimućnijih Slovenaca, koji je do imovine došao otkupljujući 90-ih godina prošlog stoljeća građanima podijeljene privatizacijske certifikate, neće zatvoriti, ali će se širiti u inozemstvo, a kao alternativu Indiji vidi Poljsku koja je članica EU, ali s nižim troškovima rada, što pogoduje investitorima.

Takozvani industrijski outsourcing, odnosno preseljenje proizvodnje na destinacije gdje je radna snaga jeftinija, trend je u cijelom svijetu, a od njega ima koristi i Slovenija u kojoj se rade "Renault" vozila, jer je slovenački radnik zadovoljniji nižom plaćom od one kojom bi se zadovoljio francuski, podsjeća list.

Slovenački poduzetnici, ali i kompanije sa značajnim državnim udjelima poput "Gorenja", do sada su se uglavnom odlučivali za outsourcing u bliže zemlje, osobito na području bivše Jugoslavije, ali se sada događa da biraju i daleke destinacije, gdje je razlika u troškovima rada još veća, što povećava i dobit.

Tako se vrlo uspješna kompanija "Kolektor", koja uglavnom radi za njemačko tržište, odlučila za seobu proizvodnje u Meksiko, a neke tvrtke razmišljaju i o Kini s kojom Slovenija ima sve ambicioznije planove i gdje je lani izvezla više od 150 mil EUR.


No, navodi list, analitičari upozoravaju da s rastom standarda u Kini tamo sve više rastu troškovi rada, pa se događa da čak i američke tvrtke, koje su prve došle u Kinu, vraćaju proizvodnju u SAD.

Slovenačka poduzeća koja razmišljaju o izmještanju proizvodnje još uvijek su ipak orijentirana na "balkanski" prostor, o čemu svjedoči i odluka "Gorenja" koje je 2013. godine dobar dio svoje proizvodnje prebacilo u Srbiju zbog znatno nižih troškova rada.

I fabrika obuće "Peko" iz Tržiča koja je donedavno najavljivala otpuštanje radnika, sada se odlučila da proizvodnju cipela prebaci u Hrvatsku, gdje su troškovi rada za trećinu manji, navodi "Dnevnik".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.