NavMenu

Trešnje skuplje od mesa - Cijena voća u RS i trostruko viša u odnosu na prošlu godinu

Izvor: Glas Srpske Petak, 03.07.2015. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Cijene voća na tržnicama širom Srpske su paprene, a kupci su šokirani činjenicom da su neke vrste voća skuplje i od mesa.

Kilogram trešanja na banjolučkoj tržnici košta 6 KM, dok je cijena piletine između 4,5 i 4,9 KM. Kupci u nevjerici sliježu ramenima i kažu da voće nikad nije bilo skuplje i da su cijene i trostruko više u odnosu na isti period prošle godine. Dok se kilogram bresaka prošle godine mogao pazariti za 90 feninga, sada ih nema ispod 2,30 KM, a svježije koštaju i 3 KM. Trešnje su prošle godine koštale oko 2 KM, dok su sada tri puta skuplje.

- Ponuda je šarolika, voće je zaista svježe i veoma ukusno, ali za mnoge postaje luksuz. Ne pamtim da je kilogram voća koštao kao kilogram mesa. Ako već moram da biram, radije ću novac dati za pile i spremiti ukućanima ručak. Voće će sačekati niže cijene - rekla je penzioner Branka Đurić iz Banja Luke.

Prodavci na pijacama ponavljaju da im je prodaja opala i da bilježe gubitke, a vrtoglavi rast cijena voća pravdaju većim troškovima proizvodnje i slabim rodom. Kažu da mušterije uglavnom kupuju u manjim količinama. Paprene cijene neke su natjerale da se zadovolje i sa nekoliko jabuka ili krušaka.

- U poslednjih mjesec i po i jabuke su zbog nestašice poskupjele, pa kilogram ovog voća košta do 2,50 KM - kaže Slavica M, koja ima tezgu na banjolučkoj tržnici.

Fočaci se žale da su cijene pojedinih vrsta voća i povrća nenormalno visoke. Loša ekonomska situacija natjerala je kupce da najčešće pazare vikendom, kada prodavnice i tržni centri imaju akcijske ponude.

- Najčešće kupujem jabuke, ali kilogram kvalitetnih jabuka kreće se oko dvije marke. Za ovo doba godine to je izuzetno visoka cijena - kazao je Fočak Milan Tešević.

Cijene voća na srbačkoj tržnici su više u odnosu na prošlu godinu, ali još znatno povoljnije nego u marketima.

U Prijedoru su nezadovoljni i kupci i prodavci. Prvi zbog skupog voća, a drugi zbog slabe prodaje. Milena V. kaže da trešnje i jagode moraju prodati što prije zbog lošeg kvaliteta, inače su na gubitku.

(Foto: I.Vukša)
- Jagode nisu bile najboljeg kvaliteta, što je i uticalo na cijenu, koja se kretala između 2,5 i četiri marke - kazala je ova Prijedorčanka i dodala da prodavce najviše brine to što velike količine voća vraćaju kući, jer je sve manje kupaca.


Iako niže u odnosu na ostatak RS, cijene su prilično visoke i u Gradišci, koja je jeda od najvećih proizvođača voća i povrća. Tu je i pad prodaje, pa se prodavci žale na slabe pazare.

- Kilogram jagoda košta 3,5, dok su trešnje od 3,5 do 4 KM. Prodaja posljednjih dana i nije najbolja - kaže Bajro Husić, navodeći da nije mnogo mijenjao cjenovnik u odnosu na prošlu godinu.

U Udruženju voćara RS ističu da je kišno proljeće uticalo na slab rod širom Srpske, pa zbog malih prinosa skaču cijene na tezgama.

- Najveće gubitke pretrpjeće uzgajivači šljive, koja je ove godine u gotovo svim krajevima podbacila i do 100% - kazao je predsjednik Udruženja voćara Dragoja Dojčinović.

Cijena kilograma voća

1. jul. 2015. 1. jul. 2014.

Jabuka 2 - 2,5 0,80 - 1,5

Jagoda 4 1,9 - 2,2

Trešnja 5 - 6 2 - 2,5

Grožđe 5 4 - 5

Kajsija 3 - 3,5 1,9 - 2,3

Breskva 2,30 - 3 0,9 -1,5

Kruška 5 3,5

Smokva 6 5

Limun 5 2,5 - 3,2

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.