NavMenu

Izgradnja Bloka 7 TE "Tuzla" kasni godinu dana - Upitna valuta kredita, čeka se pismo Vijeća ministara

Izvor: Klix Petak, 03.07.2015. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: elektroprivreda.ba)
Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da Narodnoj Republici Kini uputi pismo podrške za projekte iz BiH za koje postoje usvojene studije opravdanosti za njihovu realizaciju i za koje je predata aplikacija kineskoj izvozno-uvoznoj banci (EXIM banka). Riječ je o izgradnji Bloka 7 TE "Tuzla" o kojem je portal Klix.ba ranije pisao, a bez kojeg bi snabdijevanje električnom energijom BiH do 2020. godine bilo u potpunosti ugroženo.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ovlašten je da uputi pismo predsjedniku Vlade NR Kine s obrazloženjem projekata i molbom da se za projekte iz BiH, s obzirom da smo zemlja u razvoju, odobre povoljni preferencijalni krediti s kamatom manjom od 2% - saopćeno je iz Vijeća ministara nakon 12. sjednice.

Na ovo neobavezujuće pismo čeka se već duže vrijeme, nakon kojeg će Vlada FBiH donijeti odluku da li će biti garant kredita koji će se podići kako bi "Elektroprivreda BiH" realizirala ovaj izuzetno bitan projekat.

- Još jedno od otvorenih pitanja koje treba riješiti sa investitorom je i valutna klauzula, tj. valuta u kojoj će se kredit vraćati, koja je u prijedlogu investitora izražena u američkim dolarima. Naš zahtjev je da to bude euro radi smanjenja valutnog rizika. Nesumnjivo je da se projekat Blok 7 treba realizirati i Vlada Federacije BiH će, u okviru svojih nadležnosti, svakako podržati sve aktivnosti koje će tome pridonijeti - rekli su za Klix.ba iz Ureda premijera FBiH.

(Foto: elektroprivreda.ba)
Dodali su kako će nakon što ispune ove korake Vlada FBiH ili Vijeće ministara BiH vjerovatno, prije donošenja konačne obavezujuće odluke, još jednom uraditi reviziju ovog projekta. Što traži dodatno vrijeme.

Podsjetimo, Blokovi 3, 4, 5 i 6 u okviru TE "Tuzla" gasit će se periodično od ove do 2027. godine. Rokovi trajanja polako ističu, neki su već istekli ali rade s opravkama što je dodatni rizik kako za sami blok, tako i za ljude.

S projektom Blok 7 se već kasni godinu dana, jer je prema ranijim najavama, procedura trebala biti okončana krajem 2013. godine, a sa izgradnjom se trebalo krenuti u augustu 2014. godine. No, kako je dolazilo do smjene vlasti na nivou FBiH, tako se vršila revizija nanovo. Kasnilo se i sa izborom partnera. Tako je Konzorcij "China Gezhouba group" Co Ltd. CGGC – Lider i "Guandong Electric Power Design Institute" – GEDI izabran za partnera što je konačno saopćeno 26. juna 2014. godine.


Do 2022. godine trebali bismo ostati bez tri Bloka (3, 4 i 5) ukupne snage 500 MW. Blok 7 koji se tek treba graditi imao bi snagu od 450 MW. Ukoliko se ne izgradi na vrijeme, snaga struje koju će imati TE "Tuzla" je 215 MW, što znači da će FBiH imati malu količinu struje za potrošače.

Ako se procedura u vezi sa podizanjem kredita ne riješi ubrzo, s radovima će se kasniti uveliko jer za izgradnju jednog pogona potrebno je između četiri i pet godina. Posljedice će, kao i obično, trpjeti građani koji će se morati suočiti s redukcijama električne energije ili će BiH morati uvoziti dodatnu struju, što znači da će računi biti skuplji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.