Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 30.07.2007.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministar Božo Ljubić o koridoru 5c: Ima mjesta za dogovor o finansiranju gradnjeMinistar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić potvrdio je da je prijedlog državnog zakona o cestama prošao Odbor za ekonomiju Vijeća ministara BiH, te da će se uskoro o njemu izjasniti državna vlada. Zakon je prošao i očekujem da će dobiti podršku, jer se radi o ključnom zakonu kako bi se u pravom ritmu mogle nastaviti aktivnosti na izgradnji autoputa na koridoru 5C, ali i drugi projekti izgradnje cesta" rekao je Ljubić za Dnevni avaz.

On je istakao da je već dobio mišljenje Vlade RS u kojem se ona protivi takvom zakonu. "Ovdje se ne radi ni o kakvom prenosu nadležnosti sa entiteta na državu. Smatram da postoje izvorne ustavne ovlasti države za ceste i njih treba definirati ovim zakonom. RS ima primjedbe i osporava te nadležnosti, ali je jasno da država ima ovlasti inače se taj zakon uopće ne bi našao na dnevnom redu Vijeća ministara" kaže Ljubić.

Ministar ističe da se aktivnosti vezane za gradnju autoceste odvijaju planiranim ritmom, te da očekuju da entiteti u potpunosti sarađuju sa državom.

"Tenderska procedura o glavnom projektu za tri dionice je u toku, u stalnim smo kontaktima sa međunarodnim finansijskim institucijama i konsultantskim kompanijama oko modela finansiranja" kaže Ljubić.

Ljubić ističe da je "autoput dug" i da ima mjesta da se svi unutar BiH dogovore o načinu na koji će se finansirati njegova gradnja. "Ima mjesta za sve modele, od budžeta, kredita, koncesija i mislim da samo treba dobre volje i pameti da se te mogućnosti iskoriste. Ne mislim da entiteti i država trebaju ratovati zbog nadležnosti u izgradnji koridora" navodi ministar Ljubić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.