NavMenu

"Porsche Holding Salzburg" novi uvoznik automobila koncerna "Volkswagen"

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 02.07.2015. 12:38
Komentari
Podeli
"Porsche Holding Salzburg", kćerka firma "Volkswagen"-a, preuzela je 1. jula tržišnu odgovornost za vozila "Volkswagen" koncerna u Bosni i Hercegovini.

Novi uvoznik, "Porsche BH" Sarajevo, zastupat će ubuduće marke: VW putnička vozila, VW privredna vozila, "Audi", "Seat", "Škoda" i "Porsche".

- Zadovoljstvo nam je što smo sada sa Bosnom i Hercegovinom kao importer zastupljeni u svim zemljama centralne i istočne Evrope i što naše dugogodišnje iskustvo u veleprodaji i maloprodaji automobila možemo primijeniti i ovdje u Bosni i Hercegovini - istakao je danas Alain Favey, predstavnik Uprave "Porsche Holding Salzburg", na konferenciji za štampu u Sarajevu.

Kazao je da je od "ASA Grupacije" preuzeta veoma uspješna kompaniju koja je sa tržišnim učešćem od 40% u prošlosti napravila odličan posao. Dosadašnji uposlenici kompanije "ASA Auto", kao i dvije pripadajuće maloprodaje, sa saradnicima, preuzeti su u novu kompaniju "Porsche BH".

Za direktore novoosnovane kompanije imenovani su gospodin Alex Vaszi i Senad Olovčić.

Novo preduzeće, kako je danas rečeno, baviće se veleprodajom (Porsche Bosna i Hercegovina) i maloprodajom (Porsche Sarajevo). Istovremeno će "Porsche Leasing" prilikom kupovine novog vozila omogućavati finansiranje i sve ostale usluge na jednom mjestu. Ovim potezom "Porsche Holding Salzburg" "zatvara i svoju posljednju otvorenu tačku u jugoistočnoj Evropi".

Preuzimanjem uvoza u BiH, "Porsche Holding Salzburg" će od polovine 2015. godine, osim u Austriji, sa veleprodajom i maloprodajom marki "Volksvvagen" koncerna biti zastupljen u svih dvanaest zemalja srednjoistočne Evrope, kao i u Ukrajini.

"Porsche Holding Salzburg" (PHS) je najveća kompanija za prodaju automobila u Evropi i djeluje u 24 zemlje širom svijeta. "Porsche Holding Salzburg" zastupa marke "Volkswagen" koncerna u veleprodaji, maloprodaji i postprodaji (usluge). Pored toga, prodajom rezervnih dijelova, finansijskim uslugama kod nabavke automobila, te sopstvenim razvojem informatičkih sistema pokriva kompletan spektar trgovine automobilima.


U martu 2011. godine "Porsche Holding Salzburg" postala je 100% kćerka firma "Volksvvagen" i sa sobom je unijela svoj dugogodišnji know-how u globalnu prodaju automobila "Volkswagen" koncerna. Krajem 2014. godine kompanija je brojala 32.307 zaposlenih koji su prodali 623.000 novih vozila i koji su ostvarili promet od 17,1 mlrd EUR. U 2014. godini "Porsche Holding Salzburg" je u istočnoj Evropi, uključujući Ukrajinu, isporučio 199.933 novih vozila i ostvario promet od 4,6 mlrd EUR. U veleprodaji i pripadajućim maloprodajama ova kompanija zapošljava 5.900 saradnika.

Dosadašnja kompanija "ASA Auto" prodala je u prošloj godini 2.955 novih vozila marki "Volksvvagen" koncerna i ostvarila tržišno učešće od 42,12%. "Porsche BH" preuzeo je 150 zaposlenih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.