NavMenu

Vlada FBiH izdvojila 6,5 mil KM za kredite malim i srednjim firmama

Izvor: seebiz.net Nedjelja, 28.06.2015. 22:39
Komentari
Podeli
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je u Sarajevu da je Vlada FBiH nasjednici donijela Odluku o kreditnim poticajima razvoju poduzetništva putem Razvojne banke FBiH u iznosu od oko 6,5 mil KM.

On je, na pres-konferenciji nakon sjednice, pojasnio da je riječ o kreditima na sedam godina uz grejs period od dvije godine i s kamatom do 2%, koji će biti oglašeni putem javnog poziva za mala i srednja preduzeća.

Zukić je istakao da je Vlada donijela i Odluku o dodjeli grant sredstava u iznosu 5,15 mil KM za 13 različitih projekata, među kojim su poduzetničke zone, stimuliranje zapošljavanja, stimuliranje poduzetništva žena i mladih, te osavremenjavanje tehnologija.

Dodao je da će taj grant podržati i UNDP s 495.000 KM te će korisnici sredstava, a to su uglavnom općine, moći povući oko 1,5 mil KM.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH Stipo Buljan rekao je da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Odluku o usvajanju programa vezanog za trajni revolving fond čime su odobrena sredstva od oko 19 mil KM koja će biti plasirana uz kamate od 0,9% i s obradom od 0,6%, a putem Union banke.

Dodao je da za ta sredstva mogu aplicirati firme koje djeluju u oblasti metalne i elektro industrije, gume, kože, obuće, tekstila, namjenske industrije, drvne industrije, građevinsrstva i slično.

Buljan je rekao da je na sjednici donesena i Odluka o izdvajanju 600.000 KM za uvezivanje staža u državnim kompanijama.

Također, naveo je da u kompaniji Terminali Fedracije BiH imenovan privremeni Nadzorni odbor i za v.d. direktora imenovan Hermedin Zornić, te je donesena Odluka o prebacivanju sredstava od oko 1,8 miliona KM prikupljanih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.